Najnovije

Šta jake snage specijalaca rade na severu Crne Gore?

Jake snage specijalaca prebačene su na sever Crne Gore i za sada one asistiraju u krečenju trobojki i pretresaju građane okupljene u blizini. A pošto lokalni policajci idu na litije — vlastima je očigledno bilo potrebno pojačanje.

Specijalne jedinice Crne Gore (Foto: Jutjub)

Kolegijum Uprave policije Crne Gore donio je odluku da pripadnici Sektora specijalne policije budu raspoređeni u Centrima bezbednosti u tri najveća grada na severu zemlje — Bijelom Polju, Beranama i Pljevljima.

Sektor specijalne policije čine Protivteroristička jedinica (PTJ), Posebna jedinica policije (PJP) i Jedinica za podršku i logistiku.

U internoj odluci koju je potpisao direktor crnogorske policije Veselin Veljović se navodi da specijalne policijske snage više ne mogu bez pisanog naređenja izlaziti na ulicu, osim u slučajevima krajnje nužde — terorističkog akta, talačke situacije i otmice vazduhoplova.

Specijalci pomažu u krečenju

U svim ostalim slučajevima, kako navode mediji u Crnoj Gori, odluku će doneti pomoćnik direktora za Sektor specijalne policije Zoran Tomčić, uz saglasnost Veljovića. U međuvremenu, u javnosti vlada uverenje da su specijalci poslani na sever Crne Gore kako bi pomogli policiji u akciji prekrečavanja crnogorskih trobojki.

Bjelopoljac Radovan Rakočević, koji je i sam doživio neprijatnost da bude pretresan samo zato što se, kako kaže, sa drugovima nalazio u blizini jedne od oslikanih crnogorskih trobojki u svom gradu, kaže da je specijalna jedinica išla zajedno sa policijom koja je skidala zastave, što, po njemu, samo može predstavljati jedan vid zastrašivanja građana.

On dodaje da je u utorak, iz čista mira, dok je bio sa drugovima na parkingu, policija „doletela da ih pretrese kao kriminalce“.

„Prolazili smo pored jedne od oslikanih trobojki i zaustavili se da je pogledamo. Nakon pet ili deset minuta stigli su specijalci. Tu je bilo jedno četiri policijska automobila i peti kombi Specijalne antiterorističke jednice (SAJ)“, kaže Rakočević.

Vlast ne veruje ni policiji

Na pitanje zašto su, po njegovom mišljenju, pored regularne policije u Bijelom Polju bili prisutni i pripadnici Sektora specijalne policije, Rakočević podseća da su se upravo u tri grada na severu Crne Gore — Beranama, Bijelom Polju i Pljevljima na mnogo mesta pojavile trobojke koje vlasti nisu mogli sve da uklone, pa su zato poslali specijalce — „jer je poznato da se oni ne ponašaju kao obična policija“.

„Takođe, verovatno po nekim procenama, oni dobrim delom ne veruju policiji, i plaše se da im jedan deo ne okrene leđa. Dobar deo lokalne policije izlazi na litije. I tu verovatno imaju strah da može doći do toga da oni neće poslušati njihove naredbe koje im čitav život prolaze. Drugi razlog je, po meni, taj što u ova tri grada na severu izlazi toliki broj ljudi na litije, da je to neverovatno“, obrazlaže sagovornik.

Kada je, pak, konkretno reč o trobojkama na javnim površinama, Rakočević je decidan da u pitanju nisu nikakvi murali već — tradicionalne crnogorske trobojke.

„To je zakonom o državnim simbolima čak zaštićeno i po našem Ustavu, ali džaba. Primetio sam čak i da oni samo kreče trobojke, a pored mesta gde ima svakakvih ’šarotina‘ na zidu samo prolaze“, kaže ovaj Bjelopoljac, uz opasku da mu uopšte nije jasno otkud potreba za specijalcima.

„Niko od nas građana nema nikakvo naoružanje. U pitanju su goloruki ljudi, a jedino naše oružje je mobilni telefon kojim možemo da snimimo neku njihovu nedozvoljenu radnju. Drugo nemamo ništa“, tvrdi Rakočević.

Uvođenje psihoze

Zbog svega, sagovornik je ubeđen da je u pitanju pokušaj uvođenja psihoze straha među građane na severu Crne Gore.

„Sve se svodi na to da žele da preplaše i zastraše narod. To možda može da utiče na neki deo njihovih glasača koji idu na litije. Sinoć je, na primjer, Bijelo Polje bilo pusto, na ulici nismo mogli da sretnemo ni osobu ni automobil, ništa... Bila je samo policija koja kruži, što baš i nije uobičajeno stanje u gradu“, kaže Rakočević, koji ipak poručuje da narod nema više čega da se plaši, te da treba samo da nastavi mirno svojim putem, kojim se i do sada išlo.

Pročitajte OVDE   još detalja o ovome.

Izvor: rs. sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA