Najnovije

TREBA LI SRBI DA OVO SHVATE KAO PRETNJU?! Erdogan spominjao rat u Bosni i Izetbegovića: Turska nikad neće okrenuti leđa Balkanu i BiH!

Nezamislivo je da Turska okrene leđa regionu Balkana sa kojim ima zajedničku istoriju, geografiju i sa kojom deli sudbinu, poručio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Redžep Tajip Erdogan (Foto: tccb.gov.tr)

"Nažalost, tokom devedesetih godina bili smo svedoci bolnih događaja na Balkanu koji su ranili srca svih nas. Iako je prošlo četvrt veka, bol Srebrenice još je sveža. Ipak, uprkos svim patnjama i nevoljama koje je Balkan proživro, izvukao je i pouku iz istorije i u poslednjih 25 godina postigao vrlo ozbiljan napredak na putu ka stabilnosti, bezbednosti i miru", rekao je Erdogan u intervjuu za sarajevski nedeljnik Stav.

"Okviri pristupa naše zemlje Balkanu jesu poštovanje, regionalno zajedništvo, sveobuhvatnost", kazao je Erdogan.

Govoreći o BiH, Erdogan je rekao da je Alija Izetbegović bio jedan od, kako je naveo, najvećih mislilaca, političara i lidera ne samo Bosne i Hercegovine već celog islamskog sveta.

"Bio je hrabar u ratu, privržen otac u porodici, iskren prijatelj, mudri vođa koji je doveo svoju naciju do nezavisnosti. Najveće delo Alije Izetbegovića jeste Bosna i Hercegovina, a najveće nasleđe dostojanstvo...", rekao je turski predsednik.

Upitan zašto pojedinim zemljama toliko smeta sporazum između Turske i Libije, Erdogan je odgovorio: "Naši sagovornici u Libiji jesu premijer Seraj i Vlada nacionalnog jedinstva, koja je priznata od UN. Libija, s kojom imamo vekovima ukorijenjene odnose, takođe je naš sused na Mediteranu. Nismo mogli biti promatrači u nastojanjima izostavljanja naše države i kiparskih Turaka u potrazi za resursima ugljovodonika i njihovog prerađivanja na istočnom Sredozemlju", kazao je Erdogan.

Ukazao je da je potpisivanjem dva sporazuma prošlog meseca saradnje Turske sa Libijom podignuta na najviši nivo.

"Sporazum o bezbednosnoj i vojnoj saradnji"' i "Sporazum o ograničenju pomorskih nadležnosti' doneli su jako važne strateške dobiti našoj zemlji. Ovim koracima pokvareni su planovi izbacivanja Turske iz jednačine Mediterana", kazao je, između ostalog, Erdogan.

Ruska eskadrila na granici sa Finskom! Više o tome OVDE!

 

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA