Najnovije

"UGROŽAVAŠ EVROPU!" Makron optužuje Erdogana da je prekršio obećanje o Libiji!

Predsednik Francuske Emanuel Makron optužio je danas predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da je prekršio obećanja data na konferenciji o Libiji.

Makron i Erdogan (Foto: Jutjub)

Makron je to izjavio nakon što su turski ratni brodovi i sirijski borci stigli u tu severnoafričku zemlju.

"Želim da izrazim zabrinutost u vezi sa ponašanjem Turske u ovom trenutku, što je u potpunoj suprotnosti sa onim na šta se predsednik Tajip Erdogan obavezao na konferenciji u Berlinu", rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom.

Makronovi komentari usledili su nedelju dana nakon što su se Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Rusija, koji podržavaju komandanta libijske vojske na istoku zemlje Kalife Haftara i Turska, koja podržava vladu u Tripoliju saglasili sa zapadnim silama u Berlinu da će raditi na podsticanju trajnog prekida vatre i podržati embargo na oružje.

Međutim, od tada je došlo do sukoba sa Haftarovom Libijskom nacionalnom armijom koja pokušava da otvori novi front kretanjem prema gradu Misrata na zapadu zemlje.

Makron je potvrdio prisustvo turskih brodova i optužio Ankaru da krši suverenitet Libije i ugrožava bezbednost Evrope i zapadne Afrike.

Pogledajte  OVDE  kako gađa sirijski tenk.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA