Najnovije

TRAMP OTKRIO PRED NETANJAHUOM: Šta se tačno nalazi u mirovnom planu? Ovo su svi detalji!

U prisustvu izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, Donald Tramp je u utorak, pred odabranom publikom i nekolicinom novinara u Istočnoj sobi Bele kuće, predstavio dugo obećavani “mirovni plan” za Bliski istok, koji je okarakterisao kao “veliki korak ka miru”.

Benjamin Netanjahu i Donald Tramp (Foto: Flickr)

Predstavnici Palestinaca nisu bili prisutni, što je Tramp objasnio time da je predsednika Mahmuda Abasa ranije primio u Beloj kući - iako je to je bilo još u maju 2017.

Tramp je govorio o procvatu buduće palestinske države

Američki predsednik je pred okupljenima naglasio da su sve prethodne vlade, počevši od Lindona DŽonsona, pokušavale da osmisle mirovni plan za Bliski istok, ali bez rezultata, a da je njegova “vizija mira” drugačija, a njegov plan od 80 stranica veoma detaljan, zasnovan na činjenicama i rešenjima u kome obe vlade dobijaju.

Tramp je takođe govorio o svojoj politici prema Izraelu, na primer, preseljenju ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim. O “velikom sporazumu” za Palestince, i “istorijskoj šansi” za rešenje koje podrazumeva dve države. U istočnom Jerusalimu bi se nalazio glavni grad Palestine, SAD su, kako je rekao, već spremne da tamo otvore ambasadu.

Takođe je bilo reči o programu investicija u vrednosti od 50 milijardi za Palestince koji je najavljen još 2019, ali do sada nije bio više od kule u vazduhu.

- Milion više poslova, upola manja stopa siromaštva, dvostruko, trostruko veći BDP - najavio je Tramp, istakavši da su za miroljubivu koegzistenciju potrebni borba protiv korupcije, prestanak mržnje prema izraelu i finansiranja terorizma.

Netanijahu pohvalio investicioni plan

Izraelski premijer je okarakterisao mirovni plan kao “izuzetan”, a Trampa kao “najdivnijeg prijatelja, koga je Izrael ikada imao u Beloj kući”. Netanijahu je apelovao na Palestince da priznaju Izrael kao jevrejsku državu, istakao da Hamas mora da se razoruža, a pojas Gaze demilitarizuje.

- Izrael je spreman da pregovara - rekao je Netanijahu.

Plan investicija u iznosu od 50 milijardi dolara za Palestince je "fantastičan dogovor", ocenio je Netanijahu.

Činejnica je da američki plan daje Izraelcima ogromne ustupke: umesto nekoliko, sva jevrejska naselja postaće deo Izraela, uključujući i ona u dolini Jordana i na granici prema Jordanu, koje Izrael smatra strateški važnim za odbranu od mogućih napada sa istoka.

Netanijahu je najavio i da će Izrael proširiti zakonodavstvo na sva naselja na Zapadnoj obali i na područja, koja, prema mirovnom planu, treba da ostanu Izraelu, što se faktički može izjednačiti sa aneksijom.

- Predsednik Tramp je prvi vodeći šef države na svetu koji priznaje izraelski suverenitet nad delovima Zapadne obale - rekao je Netanijahu.

80 odsto Zapadne obale pripalo bi Palestincima

Bivši izraelski premijer Ehud Olmert svojevremeno je ponudio Palestincima više od 94 odsto Zapadne obale, ostala područja trebalo je da razmene sa izraelskim. Prema prvim procenama stručnjaka, Palestinci će prema Trampovom planu dobiti samo 80 odsto Zapadne obale, ali će im to biti nadoknađeno “na drugom mestu”. Na kartama, koje je objavila američka vlada, prikazane su dve oblasti pored pojasa Gaze u pustinji Negev i na granici Egipta, koje bi Palestinci dobili kao nadoknadu.

Osim toga, predviđena je železnička veza između Gaze i Zapadne obale kroz izraelsko područje, a arapska sela u centralnom Izraelu, kao što su Um al Fahm i Taibe, eventualno bi pripala palestinskoj državi.

Izraelci su takođe morali da naprave ustupke. Na pomenutoj konferenciji za novinare premijer Netanijahu je jasno govorio o stvaranju palestinske države, prvi put u istoriji mirovnih pregovora, Izrael je izrazio spremnost da objavi kartu buduće raspodele teritorija, koju su oni odobrili. Prema Trampovim rečima, palestinska teritorija bila bi više nego dvostruko veća nego sada.

Ograničeni suverenitet Palestinaca

Ono što se Palestincima verovatno neće dopasti jeste činjenica da bi, prema novom planu, izgubili mnoga područja u kojima žive jevrejski naseljenici, ili su važna za Izrael iz bezbednosnih razloga. Zauzvrat bi uglavnom dobili nenaseljene i zabačene pustinjske oblasti, osim toga, buduća palestinska država ne samo da bi bila demilitarizovana, već bi imala samo ograničen suverenitet. Izrael bi, na primer, i dalje kontrolisao vode Gaze.

Nova palestinska država ne bi imala ni granicu sa Jordanom, već samo dve veze sa susednom državom kroz izraelsku teritoriju. Obala Mrtvog mora takođe bi ostala pod izraelskim suverenitetom, mada bi Palesinci imali mogućnost da tamo podignu svoju turistički kompleks.
Suprotno ranijim pregovorima, bili bi ukinuti kontingenti palestinskih izbeglica, kojima bi bilo dozvoljeno da se ponovo nasele na izraelskoj teritoriji. S druge strane, mnogi palestinski zarobljenici bili bi oslobođeni iz izraelskih zatvora. Devedeset sedam odsto Palestinaca živelo bi u povezanim oblastima, koje bi mogle da postanu deo nove države.

Uprkos tome, plan se može smatrati ogromnim porazom na palestinsku autonomnu upravu. Ono što je posebno zabrinjavajuće za Palestince jeste činjenica da je vreme za pregovore o sporazumu ograničeno. Izrael je pristao da četiri godine obustavi naseljavanja onih oblasti, koje bi, prema planu bile dodeljene Palestincima. Prema tome izraelsko-američka ponuda ima rok trajanja.

- To je možda poslednja šansa koju će ikada dobiti - rekao je Tramp.

Planovi sirijske vojske su sve jasniji! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA