Najnovije

MLADIĆEV SIN TVRDI: Britanci su sve ovo vreme krili istinu o Srebrenici!

Da li je istina konačno izašla na videlo? U dokumentima britanske vlade s kojih je skinuta oznaka „strogo poverljivo“ navodi se da su 1995. „napad Srba na Srebrenicu isprovocirale snage bošnjačke armije, da je do toga došlo na inicijativu lokalnog komandira i da Pale nisu imale nameru da osvoje tu enklavu“, navedeno je u deklasifikovanim dokumentima britanske vlade koji su objavljeni na sajtu nacionalnog arhiva te zemlje.

Darko Mladić (Foto: Jutjub)

Darko Mladić, sin Ratka Mladića, nekadašnjeg generala Vojske Republike Srpske, navodi da to što piše u pomenutim dokumentima odgovara „onome što tokom celog suđenja Ratku Mladića navode njegovi advokati“.

- Napadi na naše linije snabdevanja bili su uzrok zbog kojeg se krenulo u akciju. U dokumentima se pominje brojka od oko 2.000 vojnika Armije BiH, ali je ta brojka mnogo veća, najmanje 12.000 njih je krenulo u proboj prema Tuzli - navodi Darko. 

- Nije bilo plana da se osvoji Srebrenica, nego je Vojska Republike Srpske morala da reaguje zbog stalnih upada iza leđa, iz Srebrenice, gde su oni ubijali civile i vojnike. Ne znam zašto su Britanci baš sada objavili ta dokumenta, verovatno je došlo vreme za deklasifikaciju, ali veće pitanje u ovom trenutku je to zašto su Britanci sve vreme to držali u tajnosti i šta još sve kriju u svojim arhivama. Nemojte zaboraviti da su hteli da nas proglase i za genocidan narod, a sada isplivavaju dokumenti koji u potpunosti menjaju njihovu dosadašnju priču o događajima u vezi sa Srebrenicom i propagandom koju su sprovodili - završava Darko i objašnjava da će pomenute dokumente pregledati i advokati Ratka Mladića.

Povodom toga se oglasio i Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, koji je naveo da otkrivena britanska dokumenta „pokazuju ispravnost politike RS da se konačno utvrdi istina o tom događaju“.

- Činjenica da je vojno rukovodstvo muslimana izašlo iz Srebrenice i da je počelo provokacije te vrste apsolutno govori o toj tvrdnji - rekao je Dodik.

„Nedavni napadi armije bosanskih Srba na Srebrenicu izazvani su konstantnim bosanskohercegovačkim napadima u prethodna tri meseca na njihove rute snabdevanja južno od enklave. Napadi ove armije su gotovo sigurno pokrenuti od strane lokalnog komandira i mi ne mislimo da su deo plana iz Pala da se pregazi enklava“, istaknuto je u dokumentu, a u njemu se pod Palama smatra tadašnji zvanični vrh Republike Srpske.

U sledećem pasusu navedeno je da je napad izvršen samo s jednom četom i četiri tenka, čime se sugeriše nepostojanje većeg napada. Ovaj napad opisan je u drugom dokumentu, uz isticanje da su bošnjačke snage tokom srpskog napada na enklavu ubile jednog pripadnika holandskog kontingenta. Sugeriše se i da Srbi nisu planirali ulazak u Srebrenicu, već da su se na to odlučili nakon što su konstatovali da je otpor Armije RBiH slab.

Dalje se navodi da bi uključivanje vazdušnih NATO napada Srbi mogli shvatiti kao stavljanje na suprotnu stranu.

Obaveštajni podaci, kako se dalje navodi, ukazuju na to da Srbi nisu planirali širenje aktivnosti na druge enklave jer su, kako je objašnjeno, njihove trupe bile razvučene usled junske ofanzive oko Sarajeva, koju su protiv njih pokrenule muslimanske trupe. Ne postoje dokazi da je Beograd uključen u upravljanje i kontrolisanje protivvazdušnih raketa bosanskih Srba kojima su pretili NATO avionima, navedeno je u depeši delegacije Velike Britanije pri NATO sedištu u Briselu.

Pročitajte OVDE   gde je zakuvan sukob Srbije i Crne Gore.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA