Najnovije

HRVATSKI NOVINAR I TEOLOG: Đukanović planirao da zloupotrebi papu! Što pre izmeniti Zakon o slobodi veroispovesti!

Hrvatski novinar i teolog, Drago Pilsel, apelovao je danas da se što pre pristupi izmenama Zakona o slobodi veroispovesti koje bi proistekle iz dijaloga države i predstavnika svih tradicionalnih verskih zajednica u Crnoj Gori, i da crnogorska država i SPC, uz podršku Venecijanske komisije i EU, zaključe ugovor kojim bi se trajno rešilo pitanje delovanja SPC u toj držaivi.

Milo Đukanović (Foto: Jutjub)

Stav Pilsela je da usvojeni Zakon o slobodi veroispovesti direktno zadire u pravo svojine, koje je zagarantovano Ustavom Crne Gore, kao i brojnim međunarodnim ugovorima i konvencijama, koje je ta država potpisala ili kojima je pristupila, uključujući i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU.

"Smatram važnim, jer su neki hrvatski građani i meni bliske osobe, nažalost, nedovoljno upućene, potpisale tekst koji je sastavila beogradska ljudskopravaška aktivistkinja Sonja Biserko, da se istaknuti pojedinci i predstavnici različitih interesnih grupa ''suzdrže od neistinite interpretacije i manipulacije istorijskim, pravnim i političkim činjenicama, koja za rezultat ima daljnju eskalaciju i antagonizaciju, već ionako u velikoj meri podeljenih društava u ovim državama''”, ističe Pilsel u tekstu objavljenom na hrvatskom portalu Autograf.

Ukazao je da Crna Gora ovim putem direktno utiče na pitanje statusa religijskih zajednica pripremajući teren za potiskivanje Srpske pravoslavne crkve i promovisanje druge verske zajednice, nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve putem zadiranja u imovinska prava prve što je, kako kaže, u javnosti više puta u prethodnim mesecima najavljivano od najviših predstavnika države Crne Gore.

Ovakvo delovanje je, ističe, u suprotnosti s načelom odvojenosti države i religije, kao jednim od osnovnih načela na kojima su sazdane savremene demokratske države.

Odredbe Zakona koje se tiču svojine nad imovinom su, kaže Pilsel, u suprotnosti i sa tumačenjima i stavovima Evropskog suda za ljudska prava, u vezi sa slučajevima koji su se ticali imovine koja je nastala pre formiranja savremenih država.

Đukanović je, navodi Pilsel, zamislio da u Zakonu može ograničiti one verske zajednice koje imaju sedište izvan Crne Gore pa, i to je prošlo neopaženo potpisnicima teksta Sonje Biserko (i njoj samoj).

Smatra da bi crnogorskog predsednika valjalo podsetiti da Barska nadbiskupija i Kotorska biskupija (trenutno bez ordinarija jer barski nadbiskup upravlja kotorskom dijecezom) moraju da slušaju, ali ne, kako kaže, ”patrijarha” Milu Đukanovića već rimskog biskupa, papu Franju.

Kao ključno Pilsel iznosi da postojeću situaciju najbolje koristi i (zlo)upotrebljava crnogorski predsednik Milo Đukanović za ostvarenje svojih ciljeva. "Realizirajući svoje ciljeve u vezi sa CPC Đukanović je zloupotrebio članstvo u NATO-u i intelektualce iz regiona pokušavajući da dezinformišući javnost u regiji izmišljajući opasnosti mogućeg prenošenja sukoba u regionu skrivajući iza toga svoje prave namere u vezi CPC", naveo je Pilsel.

Očigledno je, ističe, da je Đukanović i ovoga puta filigranski procenio kada treba usvojiti zakon. "Crnogorski predsednik Zakonom izaziva nove duboke podele u Crnoj Gori i igra na kartu nacionalističkih sukoba nebi li mobilizovao svoje biračko telo, jačao svoju poziciju (ugroženu strahovitom korupcijom koju on predstavlja) i obezbedio što bolji plasman na parlamentarnim izborima", ukazuje Pilsel.

U tu svrhu je, navodi, isplanirao čak i da zloupotrebi papu Franju.

"Siroti Đukanović ne shvata da Sveta Stolica gaji ozbiljne odnose sa Srpskom pravoslavnom crkvom i osobito carigradskom patrijaršijom gde je Vartolomej jasno rekao da neće priznati družinu raščinjenog i ekskomuniciranog Dedeića, glavara tzv. Crnogorske pravoslavne crkve", kaže Pilsel.

Ukazuje i da ozbiljni geopolitički analitički centri, poput IFIMES-a, predviđaju da bi u planovima Đukanovića bilo unijaćenje CPC, to jest da sačuva liturgiju ali da bude poslušna rimskom biskupu.

"Smatram da će mitropolit Amfilohije i predsednik Đukanović pronaći kompromis, što sudskim poravnanjem i presudama, što direktnom nagodbom. Neće to biti izuzetak, niti je to neka nova činjenica u njihovim višedecenijskim međusobnim odnosima. Jer, znamo dobro, da nije bilo podrške gospodina Amfilohija, ne bi bilo ni predsednika Đukanovića niti nezavisne Crne Gore", naveo je.

Ističe da Zakon ima diskiriminatorni karakter, on je neustavan, narušava pojedinačna i kolektivna prava, kako Srpske pravoslavne crkve, tako i građana Crne Gore.

"Kao takav, ovaj čin manipulacije religijskim osećanjima ima ogroman destabilizatorski potencijal, naročito u etnički mešovitim sredinama,

Litije se nastavljaju posle Božića po ovom rasporedu! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA