Najnovije

RASPOP MIRAŠ PROVOCIRA SRBE UOČI BOŽIĆA: "Ovo je iluzija SPC i njenih pomagača da će srušiti Crnu Goru i inkorporirati je u Veliku Srbiju!"

Ogromna je iluzija Srpske pravoslavne crkve (SPC) i njenih pomagača da će srušiti savremenu državu Crnu Goru, njenu vlast i poredak, njen suverenitet, teritorijalni integritet, identitet, međunarodno priznatu nezavisnost i inkorporirati je u „veliku Srbiju", rekao je Pobjedi poglavar Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) mitropolit Mihailo.

Raspop Miraš Dedeić (Foto: Jutjub)

Crna Gora će iz spora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), zbog Zakona o slobodi veroispovesti, izaći kao pobednica, rekao je vladika i istakao da država brani istorijsku istinu, tradiciju, svoj narod, građane, istorijsku autokefalnu CPC, ali i samu sebe.

Crna Gora je, kaže mitropolit, kao i vekovima ranije nepobediva u pravednoj vlastitoj samoodobrani, kojom brani svoju slobodu i ugroženi opstanak.

- Očekujem da će Zakon o slobodi veroispovesti doneti konačno pravedno rešenje crnogorskog pravoslavnog crkvenog pitanja - navodi on.

Spor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve će se rešiti u korist države Crne Gore, prema usvojenom Zakonu o slobodi veroispovesti i na osnovu drugih važećih zakona i pravnog sistema crnogorske države, usklađenog sa demokratskim i humanim međunarodnim pravnim poretkom i njegovim najvišim standardima, ocenio je mitropolit.

Prema njegovim rečima, ogromna je iluzija SPC i njenih pomagača da će srušiti savremenu državu Crnu Goru, njenu vlast i poredak, njen suverenitet, teritorijalni integritet, identitet, međunarodno priznatu nezavisnost i inkorporirati je u „veliku Srbiju".

Poslednji adut u cilju ostvarenja „velike Srbije" je SPC, kao par ekselans politička organizacija, a ne verska institucija koja idejno predvodi blok prosrpskih partija u Crnoj Gori. Crna Gora će dobiti ovaj spor, jer brani istorijsku istinu, tradiciju, svoj narod, građane, istorijsku autokefalnu CPC i samu sebe, kao jedinstvo i celinu svih ovih svetinja.

- Crna Gora je, kao i vekovima ranije, nepobediva u pravednoj vlastitoj samoodobrani, kojom brani svoju slobodu i ugroženi opstanak. Crna Gora je nepobediva, jer se brani pravom i pravdom, humanim i demokratskim zakonima, mirom i ljubavlju, viteštvom i čojstvom. Ona nikoga ne ugrožava, niti bilo kome što otima.

- Crna Gora vraća pod svoju ingerenciju svoju neotuđivu imovinu i sakralno kulturno nasleđe koje na njenoj državnoj teritoriji nikome ne može pripadati bez isključivo crnogorskoj državi. Crna Gora će pobediti, jer je njena pozicija legalna i legitimna, zasnovana na pravu i pravdi, istoriji, realnoj i većinskoj biračkoj volji građana birača, jednom rečju svi argumenti su na njenoj strani.

- Uostalom, da država Crna Gora nije apsolutno sigurna da u ovome slučaju brani apsolutno istinu, ona ne bi ni pokretala ovaj epohalni, istorijski proces - ocenio je mitropolit Mihailo.

Vladika je najavio i da će Crnogorska pravoslavna crkva uskoro otvoriti svoju bogoslovsku školu na Cetinju.

Litije se nastavljaju posle Božića po ovom rasporedu! Više o tome OVDE.

Izvor: FoNet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA