Najnovije

"Turski tok" za bolju budućnost Srbije

Gasovod "Turski tok" je od ogromnog značaja za budućnost Srbije, za privlačenje investicija i dalji ekonomski i industrijski napredak zemlje, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je juče u Istanbulu prisustvovao puštanju u rad deonice gasovoda "Turski tok".

Vučić prisustvovao svečanosti povodom puštanja u rad deonice gasovoda Turski tok u Istanbulu (Foto: kremlin.ru)

Spajanjem poslednje cevi i odvrtanjem ventila predsednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Bugarske Bojkom Borisovim, simbolično su i zvanično pustili u rad gasovod "Turski tok". Deonica gasovoda koja je juče puštena ide od ruske Anape do turskog mesta Kijikej cevima ispod Crnog mora. Drugi krak gasovoda, koji je namenjen snabdevanju ruskim gasom južne i jugoistočne Evrope, u izgradnji je i ići će od turske granice preko Bugarske kroz Srbiju do Mađarske.

Erdogan, koji je bio domaćin skupa, priredio je večeru za lidere četiri države, a srpski predsednik naveo je da je to prilika da sa šefovima Turske, Rusije i Bugarske razgovara o političkoj podršci Srbiji na različitim nivoima Srbiji, kao i na produbljivanju međudržavnih odnosa.

Odgovarajući na novinarska pitanja posle svečanog puštanja gasovoda, Vučić je naglasio da će "Turski tok" omogućiti da Srbija dobija gas po pristojnim cenama, boljim nego do sada.

- Izgradnja gasovoda dugog 403 kilometra kroz našu zemlju, a kasnije i sekundarnog gasovoda, kako bi gas doveli u Vladičin Han, LJuboviju, Bajinu Baštu i druga mesta, od ogromnog je značaja za privlačenje investicija, napredak industrijske proizvodnje - istakao je srpski šef države.

Naglasio je da u savremenom svetu, osim putne i železničke, kao i komunikacione, gasna infrastruktura najvažnija. Istakao je da je upravo je to razlog zbog kojeg se velike sile "tuku" i postoje veliki pritisci.

- Srećan sam što danas uz susret sa Putinom i Erdoganom i uz njihovo prisustvo mogu da razgovaram sa Borisovim jer mnogo zavisi kada će Bugarska da završi svoju sekciju i da to spojimo - naveo je Vučić.

Dodao je da bi prema nekim procenama srpski i bugarski deo gasovoda mogli da se povežu u maju ili najkasnije u septembru.

- Svejedno je. To je svakako za nas od strateškog, životnog značaja, za budućnost Srbije i za dalji napredak u ekonomskog i industrijskom smislu - naglasio je predsednik.

Merhaba asker

Postrojeni vojnici iz turske garde dočekali su srpskog predsednika na aerodromu u Istanbulu. Odmah po izlasku iz aviona Turci su sa svim državnim i vojnim počastima dočekali predsednika naše države, a vojnike koji su bili u špaliru Vučić je pozdravio na turskom: "Merhaba asker" (zdravo, vojnici) na šta su oni odgovorili vojničkim pozdravom.

Sa Borisovim u četri oka

Pre zvanične ceremonije puštanja gasovoda, predsednik Srbije i bugarski premijer Bojko Borisov sastali su se u Istanbulu. Tokom razgovora potvrđeni su bratski i prijateljski odnosi dveju zemalja, a razgovarali su i o gasovodnoj mreži, kao i diverzifikaciji gasnih izvora.

Jeremić u granicama svoje pokvarenosti

Povodom izjave predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića da će "biti razmontirana SNS hobotnica u državnim institucijama, poput BIA", predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da u BIA rade profesionalci, koji brinu o bezbednosti države, a da se svako kreće u granicama svoje pokvarenosti kada govori o stranačkom prisustvu u takvim institucijama.

- Jeremić, svakako, neće ništa da razmontira, niti će bilo šta da uradi. Možda još iz neke ambasade stignu neke pare, da on može lepo da otputuje u NJujork svakih 10 dana i ništa više - dodao je Vučić.

Kako je rekao, Jeremić će da nastavi lepo da živi, a građani će bez njega na vlasti još mnogo lepše da nastave da žive i da se raduju uspesima Srbije, za razliku od Jeremića, koji bi voleo da Srbija bude neuspešna, kao što je bila u Đilasovo i njegovo vreme.

Znam šta planiraju u Crnoj Gori

Odgovarajući na pitanje o dešavanjima u Crnoj Gori i problemima sa kojima se suočava SPC, predsednik Srbije je rekao:

- Ja znam šta mnogi planiraju, a to je da se govori o pravoslavnoj crkvi, a da se nigde ne pomene srpska crkva, želim da verujem i nadam se da će u tom kompromisu učestvovati naši manastiri i naše crkve pod okriljem srpske crkve, kao što je to uvek bilo. Uvek sam za dogovore, a da li sam optimista, o tome ne bih...

Antić: Srbiji gas polovinom godine

Ministar energetike Aleksandar Antić, koji je prisustvovao svečanosti u Istanbulu, istakao je da završeno polaganje cevi duž gasovoda u našoj zemlji od 403 kilometara.

Očekuje se da u drugoj polovini ove godine, odnosno od početka sledeće gasne sezone, koja počinje u oktobru, krenu i prve količine gasa iz Bugarske za Srbiju. Mađarska će gas dobiti nešto kasnije, nakon izgradnje kompresorskih stanica na svojoj teritoriji.

Putin: Gasovod za dobrobit cele Evrope

Projekat "Turski tok" značajan je ne samo za Rusiju i Tursku već i za građane cele Evrope, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin. Naveo je da gas ide od zapadnog Sibira, pa balkanskih zemalja, među kojima je i Srbija.

Činjenice

-Gasovod "Turski tok" imaće dva cevovoda

-31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje je kapacitet

-Prvi krak gasovoda snabdevaće tržište Turske

-Drugi krak gasovoda ide od Turske kroz Bugarsku preko Srbije, a zatim dalje do Mađarske, a u planu je da se nastavi prema Slovačkoj i Austriji.

-Kapacitet svakog kraka gasovoda je po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje

-Prve količine gasa iz "Turskog toka" poteći će kroz magistralni gasovod u Srbiji u drugoj polovini godine, najverovatnije u oktobru, kada počinje sledeća gasna sezona.

Broj zemalja koje su priznale Kosovo pada ispod 90?! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA