Najnovije

U SLUČAJU RATA IRANA I SAD NI SRBIJA NIJE SIGURNA: Evo koliki je domet balističkih raketa u arsenalu Teherana! (VIDEO)

Rat između Irana i SAD-a očigledno je izbegnut. Kao što smo već pisali, ovaj sukob bi sigurno bio katastrofalan za obe strane, a gotovo je sigurno da će se preliti i na okolne zemlje Bliskog Istoka.

Iranska balistička raketa (Foto: Jutjub)

Ali istovremeno, postoji barem teoretska mogućnost da će Iran udariti odmazde daleko od samog Bliskog Istoka. Ova država ima veliku mrežu paravojnih militantnih grupa koje su već izvele terorističke napade u inostranstvu. Tako se sumnja da je libanski Hezbolah, po nalogu Teherana, 1994. godine raznio jevrejski centar u Buenos Ajresu, usmrtivši 85 ljudi i ranivši stotine, koristeći bombaš samoubicu 1994. godine. Čini se da Hezbolah stoji iza bombardovanja izraelskih turista u Bugarskoj 2012. godine, ubivši šest ljudi, a 32 povređeno.

Pored toga, Iran takođe ima impresivan arsenal sa hiljadama krstarećih i balističkih raketa kratkog, srednjeg i dugog dometa. Iako ne mogu ni blizu Sjedinjenih Država da dosegnu saveznike Izrael i Saudijsku Arabiju.

Rakete su postale centralno sredstvo u iranskoj projekciji moći i sposobnosti za uskraćivanju pristupa pomorskim i vazdušnim silama SAD-a i Zaliva u regionu, piše američki Centar za strateške i međunarodne studije u okviru svog Projekta protivraketne odbrane.

A ono što nam je posebno zanimljivo je da najdalkije rakete mogu dosegnuti čak i jugoistočnu Evropu - uključujući i Srbiju - koliko god bilo neverovatno da bi Iran mogao da odluči napadne region.

Prema informacijama koje je objavio CSIS, iranska krstareća raketa Soumar mogla da pogodi bilo koj deo Srbije, a u susednoj Hrvatskoj na primer, Split i Osijek, ali ne i Zagreb ili Rijeka. Soumar ima domet od 2-3 hiljade kilometara, ali za razliku od drugih, njegova operativnost nije potvrđena, već se samo pretpostavlja da je u funkciji.

Prema izveštaju američkog Ministarstva odbrane, Iran ima najviše raketa na Bliskom Istoku, što nadoknađuje njihov relativni nedostatak vazdušne superiornosti u odnosu na rivale kao što su Izrael i Saudijska Arabija.

Razvoj raketa dugog dometa zaustavljen je 2015. godine, kao deo obustave razvoja nuklearnog programa. Međutim, moguće je da se razvoj nastavio s obzirom na nesuglasice oko nuklearnog sporazuma.

Krvoproliće je visilo u vazduhu, Srbe je tada spasao lično Putin! Više o tome OVDE.

Izvor: index.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA