Najnovije

LAVROV OSUO PALJBU PO ZLOČINAČKOJ ALIJANSI: "NATO namerno stvara strahove od Rusije da bi privukao neutralne zemlje EU"

Predstavnici NATO-a namerno stvaraju paniku i strah od „vaskrsle“ Rusije i uvlače neutralne zemlje u svoju orbitu, ali je činjenica da je vojni potencijal Moskve upola manji od snaga bloka u Evropi, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

NATO avioni (Foto: Jutjub)

Iako je evropski kontinent već „zasićen vojnim objektima i oružjem“, NATO „nastavlja da se spaja sa Evropskom unijom“, i baca pogled na one države EU koje su se proglasile neutralnim, rekao je Lavrov za "Rusku gazetu".

"NATO države pokušavaju da sprovedu zajedničke vežbe, privlačeći neutralne države, poput Finske i Švedske, pod izgovorom [njihovog] članstva u EU ", objasnio je Lavrov.

Jedna od takvih vežbi je i "Difender Evropa 2020", u kojoj će učestvovati 20.000 američkih vojnika zajedno sa 37.000 vojnika iz 18 zemalja. NATO tvrdi da manevri nisu usmereni protiv bilo koje određene zemlje, ali opravdanje je daleko od ubedljivog, rekao je Lavrov.

Sve u svemu, Moskva shvata da postoji „mala, ali veoma agresivna grupa zemalja“ i u NATO-u i u EU koje „eskaliraju istorijske fobije u vezi sa Rusijom“.

Sada ovaj apetit za ekspanzijom ne odražava strateško držanje u Evropi, pošto severnoatlantski blok ima „dvostruko više“ konvencionalnog naoružanja, što uključuje tenkove, borbene avione, borbena vozila pešadije, oklopne transportere, ratne brodove, podmornice - samo u Evropi.

Briselski stratezi takođe su smislili „vojni Šengen“, a koji izričito predviđa slobodno kretanje unutar EU, a što uključuje unapređenje svih transportnih pravaca „tako da bi bilo kakva vojna oprema velikih razmera mogla slobodno da ide na istok“.

Rusija će se, naravno, suprotstaviti takvim pritiscima, ali će to učiniti „na takav način da to ne stvara nepotrebne rizike“, izjavio je Lavrov.

Ovako namerava da ujedini Britaniju posle Bregzita! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA