Najnovije

JEREMIĆ OPLEO PO REŽIMU U BEOGRADU I PODGORICI: "Milo i Vučić hteli da eliminišu Amfilohija, ali se u međuvremenu dogodilo..."

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović „u dobroj mjeri izgubio kompas“ kada je reč o događajima u toj državi, dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastoji da „preuzme kontrolu nad procesom“ tako što pokušava da sebi privuče mitropolita Amfilohija, koji je na čelu narodnog protesta.

Vuk Jeremić (Foto: Jutjub)

“Vučić se trenutno udvara Amfilohiju, šalje mu poruke da ga podržava, da na njegovu podršku može da računa, a u istom trenutku u kojem mu to govori radi mu o glavi preko diplomatskih kanala na Zapadu, gde Amfilohija predstavlja kao ispostavu ruskih interesa. Da stvar bude bizarnija i užasnija, to mu u isto vreme radi i u Moskvi“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da Vučić i njegovi ljudi u Moskvi predstavljaju Amfilohija kao čoveka koji je slepo odan Carigradskoj patrijaršiji i koji čini sve što je u njegovoj moći da se interesi Rusije potisnu sa Balkana.

Jeremić je istakao da su Đukanović i Vučić “u priču o zakonu o verskim slobodama u Crnoj Gori“ ušli zajedno i da će u njoj ostati zajedno do kraja, dodavši da su „njihovi kriminalni interesi su previše uvezani da bi mogli da se razdvoje“. Kao dokaz da je „zakon o otimanju i raščinjavanju SPC u Crnoj Gori“ donet u dogovoru Đukanovića i Vučića, Jeremić je naveo da ni Vučić, niti Ivica Dačić i srpska diplomatija nisu nijednim formalnim aktom „prstom mrdnuli nakon usvajanja zakona“.

“Vučić i Đukanović su odlučili da taj zakon bude usvojen kako bi eliminisali mitropolita Amfilohija, zajedničkog neprijatelja obojice, kao i da bi se u Crnoj Gori formiralo nešto slično ‘Srpskoj listi’ na Kosovu i Metohiji – a to je da grupa korumpiranih političara dobije monopol nad predstavljanjem Srba“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da bi Vučić tako dobio svoj paket akcija u Crnoj Gori, a Đukanović još četiri godine vlasti nakon parlamentarnih izbora koji će u Crnoj Gori biti održani ove godine.

„Ali u međuvremenu se desilo nešto što nisu planirali ni Đukanović, ni Vučić ni Beba, a to je da se stvar otela kontroli, jer su pogodili u nešto od čega su oni operisani – a to je dostojanstvo".

To je osećaj identiteta, to je želja da se ostane veran i odan onome što su vam preci ostavili“, rekao je Jeremić. 

On je naveo da će generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković u skoroj budućnosti morati da odgovori na seriju veoma neprijatnih pitanja o proneveri sredstava namenjenih Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

„Pronevereni su milioni namenjeni SPC za radove na Hramu Svetog Save, na primer. To će postati jedan od najžešćih skandala koji će zatresti Srbiju. I to u ne toliko dalekoj budućnosti“, rekao je Jeremić.

Pročitajte OVDE šta je Majk Pompeo poručio Aljbinu Kurtiju.

Izvor: Direktno

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA