Najnovije

Rat između Turske i Sirije bi mogao da počne u narednim satima

Ukoliko turski vojnici u Siriji ponovo budu na meti, Turska će napasti snage Asadovog režima bez obzira na sporazum sa Rusijom postignut u Sočiju 2018., izjavio je u sredu turski predsednik a prenose turske medijske agencije.

Turska vojska u Siriji (Foto: Jutjub)

“Ako dođe do bilo kakve štete za naše vojnike na osmatračnicama u Idlibu ili bilo gde u Siriji, ja vam garantujem da ćemo napasti režimske snage svuda, bez obzira na dogovor u Sočiju,” rekao je Erdogan svojoj partijskoj parlamentarnoj grupi.

Turska je odlučna da potisne snage sirijskog režima sa turskih osmatračkih mesta u Idlibu do kraja februara, rekao je Erdogan. Osmatračka mesta osnovana su 2018. godine u okviru mirovnog procesa u Astani.

Da bi odgurnula sirijske snage, Turska će „bez oklevanja učiniti ono što je potrebno i na kopnu i u vazduhu“, dodao je Erdogan tvrdi turska medijska kompanija Anadolija.

Borba sirijskog naroda za slobodu takođe je i turska borba, rekao je.

Erdoganove izjave usledile su nakon što je pet turskih vojnika stradalo i pet ih je ranjeno u napadu Asadovog režima u ponedeljak u Idlibu, na severozapadu Sirije, nakon sličnog napada prošle sedmice u kom je ubijeno sedam vojnika i civil koji je radio sa turskom vojskom.

Turske trupe nalaze se u Idlibu – nominalno deeskalacijskoj zoni, prema sporazumu između Turske i Rusije – u okviru antiterorističke i mirovne misije.

Turska se od tada osvetila za oba napada, pogađajući brojne ciljeve i ubivši oko 200 vojnika Asadovog režima.

Erdogan je međunarodnoj zajednici skrenuo pažnju na Siriju, rekavši: “Niko nije bezbedan tamo gde se proliva krv turskih vojnika. […] Turska će upotrebiti svoju punu silu“.

“U ovom trenutku nećemo zatvarati oči pred nečijim (sirijskim) radikalizmom, izdajom i provokacijom “, rekao je.

Idlib je uporište opozicionih i antivladinih oružanih grupa od izbijanja građanskog rata u Siriji 2011. godine.

U septembru 2018. godine, Turska i Rusija su se dogovorile da će Idlib pretvoriti u zonu deeskalacije u kojoj su napadi izričito zabranjeni.

Ali, u režimskim i napadima ruskih snaga, od tada je ubijeno više od 1.800 civila.

Nezavisni analitičari situacije u Siriji međutim procenjuju da nije moguć rat Turske i Sirije na sirijskom tlu a da se ne umeša Rusija na strani sirijske vojske, jer Rusija je potpisala vojni sporazum sa Sirijom, a ne Turskom.

Takođe, jedna činjenica je olako promakla medijima na Zapadu: Erdogan je tražio sastanak sa Putinom ali je odbijen, a izjavu je dao Peskov sa tvrdnjom da Turska nijednu dogovorenu tačku sa Rusijom nije ispoštovala.

Takođe činjenica da su snajperisti Turkmena, terorista pod zaštitom Turske ovih dana ubili četiri ruska oficira tajne službe FSB snajperista na zadatku u Siriji potvrđuju da će ako počne rat turske i sirijske vojske, Rusija svom snagom udariti po prevrtljivim Turcima.

Srbija bi trebalo da dobije ruske „ubice vazdušnih pretnji“. Više o tome čitate OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA