Najnovije

SASTANAK LIDERA EU I ZAPADNOG BALKANA: Učestvuje i predsednik Srbije!

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel sutra će u Briselu organizovati neformalni sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana, a toj radnoj večeri prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Lideri EU i zapadnog Balkana (Foto: Jutjub)

Novo rukovodstvo institucija EU, na čelu sa predsednikom Evropskog saveta Šarl Mišelom, sutra uveče dočekuje lidere zapadnoblkanskih zemlja na neformalnom sastanku, a u diplomatskim izvorima u Briselu navode da novo rukovodstvo EU želi i ovim sastankom da ukaže na svoju podršku i posvećenost regionu.

Sa strane EU večeri će prisustvovati i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borel i Andrej Plenković, premijer Hrvatske koja trenutno predsedava Savetom EU.

Pored predsednika Vučića, sa Zapadnog Balkana doći će i Edi Rama, predsednik Vlade Albanije, Željko Komšić, predsedavajući Predsedništva BiH, Milo Đukanović predsednik Crne Gore, Stevo Pendarovski, predsednik Severne Makedonije, kao i Hašim Tači.

U pitanju je prvi sastanak lidera EU institucija i Zapadnog Balkana nakon evropskih izbora 2019. godine i imenovanja novih najviših funkcionera EU.

Poslednji put lidere Zapadnog Balkana na večeri u Briselu okupila je bivša šefica EU diplomatije Federika Mogerini krajem oktobra 2019 godine.

U diplomatskim izvorima u Briselu navode da novo rukovodstvo EU želi i ovim sastankom da ukaže na svoju podršku i posvećenost regionu.

Kao teme koje će se naći za večerom u Briselu navode se regionalna saradnja ”u najširem smislu” i pripreme za samit EU Zapadni Balkan planiran za maj u Zagrebu.

”Predstavnici EU žele da čuju mišljenja i očekivanja lidera Zapadnog Balkana kako od nedavno predstavljene nove metodologije procesa pristupanja tako i od predstojećeg, najavljivanog kao istorijski, samita EU ZB u Zagrebu”, napominju izvori Tanjuga u Briselu.

Planirano je da se lideri EU i Zapadnog Balkan oko 19 časova u nedelju okupe u zgradi Evropskog saveta ”Evropa”.

Nakon dobrodošlice domaćina Šarla Mišela i zajedničke fotografije večera lidera bi trebalo da počne oko 19.30 i traje dva sata.

Za kraj sastanka predviđene su i izjave lidera.

Makron čestitao Dan državnosti predsedniku i građanima Srbije! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA