Najnovije

AMFILOHIJE: Irinej će predvoditi litiju u Podgorici 29. februara!

Patrijarh srpski, Irinej, predvodiće 29. februara litiju ulicama Podgorice povodom praznika Svetog Simeona Mirotočivog, najavio je mitropolit crnogorsko-primorski, Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije (Foto: Jutjub)

Osim patrijarha na Svetosimeonskoj litiji, kako prenosi Dan, učestvovaće i mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije sa četvoricom episkopa, što će, prema rečima mitropolita Amfilohija, biti i nastavak litija za odbranu svetinja.

Amfilohije je u intervjuu za Televiziju Hram kazao da je Crkva i dalje na raspeću, ali da je i svedok i nosilac sile Hristovog vaskrsenja, koje svedoči čitavom svetu, a koje je jedina nada, dok je post, koji se približava, priprema svake duše za sretanje sa Hristom Gospodom.

Govoreći o Zakonu o slobodi veroispovijesti Amfilohije je istakao da je potreban propis o odnosu države prema crkvi i verskim zajednicama, ali ne ovakav kakav je donesen u Crnoj Gori.

Ukazao je da je vlast u Crnoj Gori nametala svoj stav u vezi s tim propisom i da je, i pored njihovih protesta i amandmana Skupštini Crne Gore, donesen zakon koji je u ovom trenutku jedinstven u Evropi.

- I u ovim državicama koje su nastale raspadom SFRJ doneti su ovi zakoni. Međutim, to su normalni zakoni. Jedino je u Crnoj Gori donet ovakav zakon. Oni se pozivaju na Venecijansku komisiju, a od nje su uzeli samo jedan mali delić, a ostalo, suštinsko, sve ignorisali, kao i naše primedbe - rekao je Amfilohije.

On je naglasio da je prvi put u istoriji Crne Gore donet propis kojim je predviđeno podržavljenje hramova.

Govoreći o litijama, on je naglasio da je to veliki događaj i da se narod u Crnoj Gori po prvi put u 20. i 21. veku osetio ugroženim u samoj biti i vratio se Bogu i Crkvi od deteta do starca.

Pročitajte OVDE   šta je to priznao Đukanović.

Izvor: vijesti. me

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA