Najnovije

Pogledajte prvi trejler filma "Otac" koji otvara ovogodišnji FEST (VIDEO)

Uoči svetske premijere na 70. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu koji će se održati od 20. februara do 1. marta Filmska kuća Baš Čelik objavila je prvi trejler filma "Otac" reditelja Srdana Golubovića.

Scena iz filma (Foto: Jutjub)

Film sa Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi biće prikazan u okviru takmičarskog programa "Panorama", a odmah nakon Berlinala "Otac" otvara ovogodišnji 48. FEST.    

Od 5. marta film će se naći u redovnoj bioskopskoj distribuciji.

Zapuštena i rastrojena žena dolazi pred fabriku s dvoje male dece i preti da će da se zapali ako njenom mužu ne isplate zaostale plate i otpremninu. Niko ne reaguje, ona se uz vrisku i plač svoje dece, zapali.

Nikola (42) radi kao nadničar, pre dve godine je dobio otkaz u fabrici, koja je otišla u stečaj.

Kada mu jave šta se desilo Nikola dotrčava do fabrike i saznaje da je žena odvedena u bolnicu, a da je decu preuzeo Centar za socijalni rad.

Iz protesta, očaja i potrebe da dokaže i sebi i drugima, Nikola odlučuje da krene peške za Beograd u ministarstvo, da traži pravdu i pravo na svoju decu.

“Otac” je film o čoveku kome su zbog siromaštva oduzeli decu, gubitniku, odbačenom i poniženom čoveku, koji kroz svoje putovanje, hodajući od svog sela na jugu Srbije do prestonice, sa kraja na kraj zemlje, iz protesta, dostojanstva, želje da dokaže i sebi i drugima, iz očaja - postaje heroj.

Osim Goran Bogdana, u ostalim ulogama našli su se: Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Vahid DŽanković, Jovo Maksić, Nikola Rakočević, Milan Marić i LJubomir Bandović, dok su uloge dece poverene Ajli Šantić i Muharemu Hamziću, koji su prvi put na filmu, nakon što su prošli kasting u kome je učestvovalo više od 250 dece.

I predhodna ostvarenja reditelja Srdan Golubović bila su zapažena i prikazana na prestižnim međunarodnim filmskim festivalima. NJegov prvi igrani film “Apsolutnih sto” (2001)  koji je osvojio veliki broj nagrada bio je prikazan u Torontu, San Sebastijanu, Pusanu, Roterdamu.

Godine 2007. Golubovićev drugi dugometražni igrani film “Klopka” je imao svetsku premijeru na Berlinalu (sekcija Forum), a prikazan je i na festivalima u Torontu i Karlovim Varima. Film je osvojio 22 međunarodne nagrade na preko 50 festivala na kojima je učestvovao.

"Klopka" je 2008. bila u užem izboru za Oskara za najbolji strani film.

NJegov treći film "Krugovi" prikazan je 2013. na Sandensu, gde je osvojio Specijalnu nagradu žirija, kao i na festivalu u Berlinu (Forum), gde je dobio nagradu Ekumenskog žirija. Krugovi su učestvovali na preko 80 festivala i osvojili su 32 međunarodne nagrade.

Pročitajte OVDE   sve o novoj ulogi Viljema Defoa.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA