Najnovije

STRAH U AMERICI: Prvi put u istoriji nečije oružje dopire do njih! Rusija je prva zemlja koja ima nuklearne podvodne dronove

Rusija će prva u svetu stvoriti mogućnost napada nuklearnim bespilotnim podvodnim vozilima. Zapad nema takve tehnologije, upozorio je američki časopis Forbs.

Posejdion (Foto: mil.ru)

Prema tom mediju, Moskva već ima interkontinentalni autonomni torpedo „Posejdon“ sa nuklearnim pogonom i nuklearnom bojevom glavom.

Često se naziva dron, ali nije baš to u pitanju: uređaj je dizajniran za jednosmernu rutu. Pored toga, on nema karakteristike koje su neophodne podmornicama za obavljanje običnih operacija.

Pored Posejdona, u Rusiji postoji i autonomni generator atomskih turbina namenjen snabdevanju strujom infrastruktura koje se nalaze na dnu mora.

Specijalisti Malachite Design Bureau-a predložili su da se ovaj generator instalira na konvencionalne podmornice.

Takva „uslužna podmornica“ imaće svoj tim koji će obavljati druge zadatke. Istovremeno će i sam uređaj i njegov pogonski sistem biti u potpunosti automatski.

Prema tome, kako Sjedinjene Države priznaju, Rusija sada može da poveže generatore atomskih turbina sa bespilotnom tehnologijom i stvori prvu nuklearnu podmornicu na svetu bez posade.

NJene nesporne prednosti biće neograničeno trajanje misija i niži troškovi. Uz to, ona i sama može da bude potrošni materijal.

U pogledu tako naprednih tehnologija, Zapad nema šta da predstavi svetu, navodi magazin. Za stvaranje potpuno novog reaktora, zapadnim zemljama će trebati dosta vremena, jer su njihovi nuklearni reaktori razvijeni za podmornice sa posadom.

Prema autoru magazina, koliko god dobra ideja bila imati nuklearne reaktore koji se samoodržavaju na autonomnim podmornicama, takvi uređaji će se pojaviti u ruskoj mornarici mnogo ranije nego u bilo kojoj mornarici zapadnih sila.

Najveći sirijski grad je konačno ceo ponovo pod kontrolom Asadovih snaga. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA