Najnovije

KIJEV I MOSKVA NA IVICI RATA: Ubijen ukrajinski vojnik u Donbasu! Rusija žestoko odgovorila na provokacije Ukrajine i NATO zemalja!

U napadu koji se dogodio u utorak na istoku Ukrajine, jedan ukrajinski vojnik je ubijen, a četvoro je ranjeno. 

Umesto mira, novi sukobi u Donbasu (Foto: Jutjub)

Ukrajinska vojska je optužila ruske snage da su pokušale da pređu ukrajinske linije, uz pomoć minobacača, bacača granata i mitraljeza. 

Zapadne zemlje i NATO takođe optužuju Rusiju da je poslala trupe i teško naoružanje kako bi podržali borce u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, koje čine region Donbas.

Moskva je negirala optužbe.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je da će sazvati sastanak ukrajinskog Saveta bezbednosti.

Zelenski je napad na ukrajinske vojnike nazvao "ciničnom provokacijom čija je namera da se poremeti mirovni proces u regionu Donbas, koji se kreće malim, ali neprekidnim koracima".

Ukrajina i Rusija su, nakon prošlogodišnjeg obećanja Zelenskog da će okončati konflikt, implementirale mere izgradnje poverenja, koje uključuju razmene zatvorenika i postupno povlačenje trupa iz određenih područja.

Zelenski i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarali su telefonom prošle nedelje, saopšteno je iz kancelarije ukrajinskog predsednika.

Napad se dogodio u momentu kada se Ukrajina i Rusija pripremaju za samit sa Francuskom i Nemačkom u pokušaju da okončaju sukob.

U sukobima između ukrajinskih trupa i ruskih snaga u istočnoj Ukrajini od 2014. godine život je izgubilo više od 14.000 ljudi, uprkos sporazumu o prekidu vatre potpisanom 2015.

Pročitajte OVDE zašto Amerika nije smela da odgovori na iranski napad na vojne baze.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA