Najnovije

MISTERIJA CRNE ŠOJGUOVE TORBE OD KOJE DRHTI CELA PLANETA: Ni Putin se ne odvaja od nje! Jedno dugme unutra određuje sudbinu sveta

Ministar odbrane Ruske Federacije general armije Sergej Šojgu boravio je u Srbiji na poziv ministra odbrane Aleksandra Vulina, a sa sobom je nosio i jedan vrlo važan kofer.

Sergej Šojgu u poseti Beogradu (Foto: Mod.gov.rs)

Naime, ni ova poseta nije prošla bez čuvenog kofera, koji je nosio ruski specijalac.

U pitanju je "atomski kofer" u kome se nalazi uređaj veze pomoću kojeg ruski ministar odbrane može da lansira rakete sa atomskim bojevim glavama. 

Naziv ovog kofera je Čeget i deo je automatskog sistema za komandu i kontrolu ruske strateške nuklearne snage nazvane Kazbek. Ime je dobio po planinskom masivu Kavkaz, koji se nalazi na granici između Evrope i Azije.

Isti kofer poseduju i predsednik Rusije Vladimir Putin i načelnik Generalštaba. 

Od kofera se ruski lideri ne odvajaju, uvek je u njihovoj blizini kako bi mogli munjevito da reaguju u slučaju eventualnog nuklearnog napada.

Napravljen je tokom administracije Jurija Andropova ranih osamdesetih. Kofer je "stavljen u službu" Mihaila Gorbačova kada je preuzeo dužnost predsednika u martu 1985. godine.

On je povezan sa specijanim komunikacijskim sistemom pod kodnim nazivom Kavkaz, koji "podržava komunikaciju između visokih vladinih zvaničnika u momentima kada se donose odluke o upotrebi nuklearnog oružja.

Priključen je na Kazbek koji obuhvata sve pojedince i agencije uključene u komandu i kontrolu strateške nuklearne snage".

Generalštab dobija signal i inicira napad na osnovu autorizacije kodova za lansiranje nuklearnog arsenala.

25. januara 1995. godine, u Norveškom raketnom incidentu, aktiviran je kao odgovor na Brant XIII četvorofaznu zvučnu raketu koju su pokrenuli norveški i američki naučnici. Tada je nuklearni kofer korišćen i to je jedini put kada je bio u pripremi za napad.

Pročitajte OVDE zašto je Sergej Šojgu neraskidiva veza između Rusije i Srbije.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA