Najnovije

Šojgu je neraskidiva karika u odnosima Srbije i Rusije! Evo i zašto (VIDEO)

Vojni odnosi Srbije i Rusije nikada nisu bili bolji, a naša vojska sve je jača – ocenili su nekadašnji visokopozicionirani pripadnici vojske, komentarišući posetu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Šojgu u Srbiji (Foto: mod.gov.rs)

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu u ponedeljak je posetio Beograd, gde se sastao sa srpskim kolegom Aleksandrom Vulinom, s kojim je razgovarao o unapređenju saradnje u oblasti odbrane.

Oni su položili vence na Spomen-obeležje oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu i položili kapsulu u spomen-ploču „Večne vatre“, a ruskom ministru uručen je počasni doktorat za izuzetan doprinos razvoju Univerziteta odbrane.

Gosti emisije „Svet sa Sputnjikom“, generali u penziji Vidosav Kovačević i Željko Ninković, kao i pukovnik u penziji Miloje Pršić, bivši načelnik Arhiva Oružanih snaga SFRJ i načelnik Vojno-istorijskog instituta, ocenili su da je Šojguova poseta Srbiji od izuzetnog značaja.

Vojni odnosi Srbije i Rusije nikada bolji

Pršić je vojne odnose Srbije i Rusije okarakterisao kao nikada bolje i istakao da je Srbija pod velikim pritiskom zapadnih zemalja i NATO.

„Zapad i NATO ne prihvataju i ne vole kada bilo koja tačka, u zoni koju oni smatraju svojom, pokazuje svoju samostalnost, odnosno kada predstavlja potencijalnu klicu koja bi nekada mogla da im se suprotstavi“, rekao je Pršić i dodao da je današnji odnos između Rusije i Srbije bratski i ravnopravan.

Sagovornik Sputnjika ocenio je i da je uručenje počasnog doktorata Šojguu dobra stvar, jer smatra da ruski ministar predstavlja neraskidivu alku u lancu odnosa Srbije i Rusije.

„Večni plamen“ – simbol borbe protiv lažne istorije

Pršić je izrazio zabrinutost jer smatra da se u Evropi dešava revizija istorije, što je okarakterisao kao opasno, jer oni koji su bili uz gubitnike Drugog svetskog rata pokušavaju da se u „novoj istoriji“ pokažu u drukčijem svetlu, kao i da se postavlja teza da do rata ne bi ni došlo da nije bilo komunizma i Sovjetskog saveza. "

„Ovaj „Večni plamen“ koji će biti upaljen podseća na jedinstvo i antifašizam. To je odgovor na politiku Zapada da se teret Drugog svetskog rata prebaci na drugu stranu“, istakao je Pršić.

„Pancir S1“ sve vreme u Srbiji?

Komentarišući nabavku vojnog naoružanja od Rusije, Ninković je opisao pregovore o nabavljanju naoružanja kao ozbiljne i komercijalne i istakao da je smanjenje cene za jedan i po odsto veliki uspeh. On je naglasio da su sve stavke dosadašnjih ugovora tog tipa uvek bile ispoštovane.

„I naša i ruska strana vrlo konkretno poštuju ugovore. Ako govorimo o MIG-ovima, ništa nije kasnilo. Sve je stiglo kada je trebalo, po dogovorenim uslovima. Tu nije bilo većih problema, samo onih tekućih koje smo rešavali u hodu“, objasnio je Ninković.

On je rekao da je Srbija ranije dobijala vojna sredstva i od SAD-a, ali da nije imala adekvatnu opremu i znanje da ih koristi, kao i da su ta sredstva bila polovna i da na tome nije mogla da se gradi buduća saradnja. Međutim, sagovornici Sputnjika složili su se da je odnos s Rusijom, kada je u pitanju snabdevanje vojnom opremom, saveznički i bratski, ali i oko toga da imamo sposobne ljude koji će moći da upravljaju svim sredstvima koja pristignu u Srbiju.

Osvrćući se na navode medija da je raketni sistem „Pancir S1“ trebalo da sa Šojguom stigne u Srbiju, Kovačević, pozivajući se na pouzdane izvore, veruje da „Pancir“ zapravo nije ni odnošen iz Srbije, jer nije praktično da se takav sistem toliko puta donosi i odnosi iz zemlje.

Srpska vojska sve jača

Kovačević je istakao da je za politiku vojne neutralnosti koju Srbija vodi potrebna ozbiljna vojna snaga i da ga raduje što Rusija podržava taj status Srbije, koja je vojno sve jača.

„Mi sada stvarno možemo da računamo da smo dovoljno jaki da se branimo. Mi nećemo da napadamo. Sredstva koja nabavljamo su odbrambena i Srbija je u tom smislu veoma jaka“, rekao je Kovačević.

Po njemu, Srbija treba da zadrži politiku vojne neutralnosti, da sarađuje sa svima i resetuje odnose sa SAD. Međutim, Pršić smatra da vojna neutralnost može da bude poništena ako je protivnik „siledžija“.

Zabrinutost za Srbe uputiti i Kini

Komentarišući zabrinutost koju je Vulin izrazio Šojguu zbog trenutnih situacija u Crnoj Gori i Republici Srpskoj,  Kovačević je istakao da je mir potreban svima, ali da se nešto mora reći onda kada se pređe određena granica. Pršić smatra da obraćanje Rusiji nije dovoljno, već da bi zabrinutost trebalo da se zvanično istakne i Kini.

U Siriji je na ivici rata sa Asadom i Rusijom a ulaskom i u Libiju Erdoganov pad je neizbežan. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA