Najnovije

PATRIJARH IRINEJ: Srbe u Crnoj Gori istrebljuju kao na Kosovu!

Patrijarh srpski Irinej najoštrije je osudio izjavu crnogorskog ministra odbrane Predraga Boškovića, koji je poručio da je „Zakon o slobodi veroispovesti iskorišćen kako bi se protiv Crne Gore poveo krstaški rat“ i pozvao narod da nastavi borbu za svetinje u Crnoj Gori!

Patrijarh Irinej (Foto: Jutjub)

Poglavar Srpske pravoslavne crkve ističe da je krajnji cilj takvih poruka istrebljenje Srba sa prostora Crne Gore.

- Tu nema komentara, oni to stalno pričaju!

Zaklanjaju ono što im je namera - da oslabe Crkvu, da oslabe narod i da se oslobode Srba, kao i Šiptari sa Kosova. Pozadina zakona je da se istrebe Srbi iz Crne Gore! Mi ćemo nastaviti da se borimo, da narod izlazi na litije. Nadamo se da će Ustavni sud imati razumevanja - naveo je patrijarh.

Nastavljamo borbu

Na drugoj strani, Bošković je odnose sa Srbijom ocenio kao najlošije od obnove crnogorske nezavisnosti, te naveo da protestne litije „nemaju nikakve veze sa zakonom, već je namera da se Crna Gora predstavi kao srpska država kojoj bi se poništila nezavisnost izglasana na referendumu 2006. godine“. 

- Protesti nemaju veze sa zakonom, jer da je tako, on bi se primenio, pa bismo videli da li ugrožava bilo čija prava. Vidimo da to nije slučaj. Vidimo ikonografiju na skupovima, kako se označava teritorija Crne Gore kao srpske države, vidimo crtanje srpskih motiva - rekao je ministar.

Dokazivanje šefu

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić ističe da je velika žalost čitave Crne Gore jer ima takvog ministra odbrane“. 

- Od nekadašnjeg srpskog ratnika i pripadnika Belih orlova došao je do pozicije da podseća na nekadašnje crnogorske ustaše. Žao mi je što je zapao u takvo psihodelično stanje jer mislim da bi čoveku trebalo pomoći da se vrati svome korenu, svojoj crkvi. On je nosilac Ordena Svetog Save drugog stepena, treba da ga uzme u ruke i suoči se s njim, svojim precima i pokuša da se dozove pameti.

Inače, mladići iz Podgorice - Ognjen Maraš, Miloš Ajković, kao i Aleksandar Babić iz Prijepolja i Miroslav Antić iz Zemuna, koji su 11. februara krenuli na litiju dugu 500 kilometara od Beograda do Podgorice, juče su ušli u Crnu Goru!

Milo Đukanović priznao: Crna Gora je bila srpska država

Crnogorski predsednik Milo Đukanović, nakon neformalne večere sa liderima EU i zapadnog Balkana, priznao je da je Crna Gora nekad bila nacionalna, srpska država. 

- Naspram onog što mi kao Vlada zastupamo, da i dalje razvijamo građansku državu, multietničko društvo koje će biti sastavni deo evropske, evroatlanske zajednice, mi imamo predlog da se Crna Gora vrati u status nacionalne, preciznije srpske države, da se vrati u status države kojom će upravljati SPC, dakle da se vrati u model srednjovekovne države - istakao je crnogorski predsednik.

Šeik Imran Husein: Podržimo braću pravoslavce

Jedan od najuglednijih islamskih teologa i filozofa šeik Imran Husein pozvao je sve balkanske muslimane da podrže pravoslavne vernike u Crnoj Gori. 

- Ako ste musliman, da stanete rame uz rame sa vašom braćom pravoslavnim hrišćanima, podržavajući ih složno i solidarno protiv iskvarenosti crnogorske vlade, koja vodi rat protiv pravoslavne crkve - naveo je šeik Husein i povukao jasnu granicu između hrišćana sa Zapada i pravoslavaca. 

- Ovi hrišćani (pravoslavci) nisu arogantni kao oni koji vladaju iz Vašingtona i Londona i Pariza - naveo je on i dodao: 

- Molimo se da ove reči stignu do vas. Da sledite božja uputstva iz Kurana i da prihvatite ovu priliku da stanete uz vašu hrišćansku braću, rame uz rame, kako biste se oduprli nečasnom nasilju crnogorske vlade.

U Crnoj Gori sviće rujna zora, posle toliko godina mraka i zla. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA