Najnovije

Sirijska armija na sever zemlje dovukla višecevne raketne bacače BM-27 „Uragan“

U sklopu združene operacije protiv terorističkih snaga koja se odvija zapadno od grada Alepo i regiji Idlib, sirijska armija u ovu zonu dovlači snažna artiljerijska sredstva. Na ovom prostoru je primećen i sovjetski/ruski višecevni bacač raketa „Uragan“ kalibra 220mm.

„Uragan“ (Foto: Tviter)

U operaciji učestvuje oko 10 hiljada najiskusnijih sirijskih boraca koji na gotovo svim delovima fronta veoma uspešno potiskuju terorističke odrede islamističke organizacije Hajat Tahrir aš-Šam. U ofanzivi se posebno ističu jedinice 25.divizije „Tigrovi“ i 4-ta oklopna divizija, kojima potpomažu i vbr BM-27 “Uragan”. Neprijatelj tom prilikom trpi velike gubitke u živoj sili i tehnici.

Treba istaći da su pomenute dve formacije u velikom obimu snabdevene ruskih naoružanjem i vojnom opremom. U njihovoj tehničkoj i taktičkoj obuci su učestvovali i ruski specijalisti. Prema rečima brojnih stručnjaka sirijska divizija „Tigrovi“ je ekvivalenta ojačane mehanizovane brigade ruske armije, u kojoj se nalazi i tenkovska četa opremljena obt T-90S.

BM-27 „Uragan“ (Nato indeks 9P140) je samohodni višecevni bacač raketa projektovan u Sovjetskom Savezu. Započeo je sa svojom službom u sovjetskoj armiji sredinom 1970-tih godina prošlog veka. Radi se o lanseru koji je montiran na kamionskoj platformi ZIL-135LM. Ovo sredstvo u rafalnoj paljbi može da ispali svih 16 raketa kalibra 220mm za 20 sekundi. Efektivni domet ovih raketa 35,8 km. Plotunskim udarom jedno oruđe pokriva površinu od 426 hiljada m2. Masa jedne rakete iznosi 280kg, dok je ukupna težina napunjene lansirne jedinice oko 20 tona.

Smatra se da sirijska armija u svom posedu ima 4-5 artiljerijskih baterija koje su opremljen višecevnim raketnim bacačima BM-27 „Uragan“. NJihovo razorno dejstvo protiv terorističkih formacija u Siriji je posebno uočeno tokom oslobodilačke operacije sirijske vojske u cilju zauzimanja Palmire. Ova operacija se izvodila u ½ 2016.godine prilikom čega je u potpunosti razbijen elitni odred terorističke organizacije Islamska država jačine 2 hiljade ljudi, i oslobođena Palmira.

Rusi spremili novu vojnu strategiju. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA