Najnovije

U ČEMU DOMINIRA RUSKI LOVAC, A U ČEMU JE BOLJI AMERIČKI?! Svetski stručnjaci uporedili Su-35 sa F-15H!

Američki internet portal Militari Vač (Military Watch) se bavio pitanjem, koji se tiče izbora borbene letelice sa kojom će se opremiti indijsko ratno vazduhoplovsto (MMRCA).

Su-35 (Foto: mid.ru)

Za pobedu na tenderu koji može da donose ogromnu finansijsku dobit (ali i globalni prestiž) proizvođačima ovih letelica, boriće se nekoliko tipova vazduhoplova. Na tenderu će učestvovati američki, evropski i ruski proizvođači najmodernijih borbenih letelica. Prema rečima autora ovog teksta, glavna borba se očekuje između američkog i ruskog konkurenta. Između duboko modernizovanih lovaca 4 generacije F-15H i Su-35.

I jedan i drugi avion predstavljaju duboke modernizacije lovaca Su-27(Su-35) i F-15X. To su bile najbolje borbene letelice koje su posedovale armije SSSR-a i SAD za vreme Hladnog rata. Radi se o dvomotornim letelicama koje su mogle da ostvare visok plafon leta i koje su imale mogućnost da prevale velike razdaljine. Ovo je omogućavalo napade u dobokoj pozadini neprijateljskog fronta, upotrebom širokog spektra savremenog vođenog oružja. Po svojoj funkciji ovi avioni su mogli obavljati zadatke lovca, ali i bombardera.

Američki autori su istakli važnu prednost svog aviona u odnosu na Su-35. A to je brzina. Što se tiče maksimalne brzine tu je američka letelica F-15X u prednosti u odnosu na ruski Su-35 (2,5 Maha / 2,25 maha). Međutim, u nastavku poređenja ovo će ostati jedina njegova prednost.

Radarske stanice „Irbis-E“ i AN/APG-82 su veoma složeni i sofisticirani delovi na avionima. Reklo bi se da je najnoviji ruski radar nešto bolji kada je u pitanju otkrivanje ciljeva na daljinama većim od 400km. Takođe, ovaj radar može da izvrši zahvat 30 ciljeva i da istovremeno gađa njih 8. Što se tiče letelica koje su radarski nevidljive (lovci 5 generacije) ovaj radar može da izvrši njihovu detekciju na daljinama od 80km.

Na Su-35 su izvršene i određene modifikacije koje prema američkim autorima kvalitetnije smanjuju radarsku refleksiju u odnosu na američkog pandana.

Još jedan izuzetno važna prednosti ruskog Su-35 su hiperzvučne rakete klase vazduh-vazduh R-37 koje mogu da dostignu brzinu od 6 Maha. NJihovo efektivni domet je oko 300km. Američki lovci F-15 se danas mogu osloniti na zastarele rakete AIM-120C koje mogu da pogode cilj na svega 105km. Najnovija modifikacija F-15EX će najverovatnije biti opremljena raketama AIM-120D koje mogu da dosegnu daljine od 180km. Međutim, to je i dalje daleko manje nego kada su u pitanju ruske rakete R-37. Pored manjeg dometa, američki analozi su i znatno sporiji i njihova maksimalna brzina dostiže 4,5 Maha.

Su-35 će u bliskom vremenskom periodu dobiti mogućnost da koristi novu generaciju raketa klase vazduh-vazduh K-77M. Ova raketa će se odlikovati efikasnijim sistemom navođenja, dok će njene tehničko-taktičke karakteristike „zaseniti“ model RVV-AE, koja će po svemu sudeći biti baza za njen razvoj.

Prilikom bitke u vazduhu prednosti Su-35 su još značajnije. Naime, F-15X ima znatno lošiju aerodnimačku konstrukciju. Odnos između snage potiska motora, i težine letelice su znatno lošije nego kod Su-35. Ovo omogućava ruskom lovcu da u složenim borbenim manevrima (petljama) lako „ulovi“ svakog svog protivnika, pa i F-15X. Pored izvanredno izbalansiranog dizajna letelice, ovo mu omogućavaju i motori sa promenljivim vektorom potiska koji mu daju sposobnost supermanevarbilnosti.

Pored svih letno-tehničkih i taktičkih prednosti Su-35 u odnosu na „amerikanca“, ovaj lovac ima još jednu ključnu prednost za pobedu na tenderu u Indiji. A to je da RV Indije u svom sastavu poseduje letelice S-30MKI. Ovaj efekat sinergije omogućava značajnu prednost koju F-15 teško može da sustigne. Sličnost između Su-35 i Su-30MKI omogućava indijskim pilotima da brzo izvrše preobuku za prelazak na novu letelicu.

Eventualna nabavka američkih lovaca F-15X i njihovo usvajanja u flotu RV Indije, zasigurno bi proizveo logistički košmar. Posebno ako se zna da Indija ne poseduje nijedan borbeni avion američke proizvodnje.

Još jedna prednost ruskog aviona je da bi Su-35 u perspektivi mogao da se po licenci proizvodi u Indiji.

Na samom kraju, američki eksperti smatraju da je činjenično stanje da u ovom poređenju F-15X ne blista. Međutim, u ovoj čitavoj priči Amerikanci uvek mogu da zaigraju na svog glavnog aduta. A to je snažan politički pritisak, u kome bi SAD zapretile indijskom rukovodstvu paketom ekonomskih sankcija ukoliko prihvate rusku ponudu. Tako da iako su prednosti Su-35 u odnosu na američkog lovca značajne, one ipak ne garantuju pobedu na ovom tenderu.

Pojavila se fotografija unutrašnjih spremnika ruskog lovca Su-57 sa raketama RVV-SD i RVV-MD! Više o tome OVDE!

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA