Najnovije

VOJSKA SRBIJE JE NEZAUSTAVLJIVA! SPREMA NOVO DOMAĆE OKLOPNO VOZILO! Ne mogu mu ništa mine, raketni bacači... još brutalnije od Lazara! (VIDEO)

U fabrici FAP u Priboju u izradi je funkcionalni model novog borbenog vozila koje po odlikama može da se svrsta u tzv. MRAP (Mine Resistant Ambush Protected). Reč je vozilima srazmerno velikih dimenzija čija balistička zaštita daje šanse posadi i ukrcanim vojnicima da prežive nailazak na minu i dejstva iz zasede uključujući ručne raketne bacače. 

Vojska Srbije (Foto: Jutjub)

Domaći projekat po uzoru na svetska rešenja biće izrađen na šasiji standardnog vojnog terenskog vozila. 

Izabran je FAP 2228 formule 6x6 i nosivosti šest tona koji je jedna u novina u naoružanju Vojske Srbije (VS). Razvoj tog vozila završen je 2013. kada je prototip predan na završne provere i dve godine kasnije potpisan je akt u usvajanju u naoružanje. Nulta serija je predata VS 2018. godine. U osnovnoj varijanti u konfiguraciji koja se popularno naziva "sandučarom" FAP 2228BS/AV može da prevozi 24 vojnika u teretnom prostoru. 

Vozilo zaštićeno čeličnim pločama biće MRAP koji može da zaštiti prevoz ukrcanog odeljenja. Skraćenica koja je postala oznaka posebne kategorije borbenih vozila nastala je u SAD 2007. kada su za potrebe snaga angažovanih u ratu protiv terorizma u Avganistanu i Iraku naručena efikasna rešenja koja su trebala da povećaju šanse za preživljavanje vojnika u patrolama i zaštiti konvoja, baza i naselja. 

Uzor su bila rodezijska i južnoafrička vozila iz sedamdesetih godina koja su bila prepoznatljiva po nebično velikim dimenzijama i robusnosti. Na bazi terenskih vozila i komercijalnih kamiona projektovane su od SAD do Turske i Rusije desetine modela vozila MRAP. 

U Srbiji u kategoriju MRAP može se svrstati prvi model Lazara BVT 8808-SR MRAP iz 2008. godine. 

Vozilo je predviđeno za prevoz 10 vojnika koji su unutar zaštićenog tela sedeli okrenuti prema velikim prozorim od balistilčkog stakla i mogli su gađati iz puškarnica. 

Razvoj borbenog vozila za VS krenuo je dalje prema konvencionalnim rešenjima oklopnih vozila 8x8 sa boljom zaštitom i neovisnim vešanjem, ali i na Lazaru 3 sačuvani su prozori i puškarnice karakteristične za MRAP. 

Lazar 3 sada ulazi u naoružanje pešadijskih bataljona VS, ali za sada je izrađeno samo šest vozila 2016. koja su u 41. bataljonu i uskoro se očekuje sledećih šest vozila za 21. bataljon. Samo 12 vozila ekvivalent su jedne čete, a VS ima osam pešadijskih bataljona sa po tri čete. 

Čak ako se preoružanje predviđa samo za prioritetne jedinice razmeštene na jugu Srbije dinamika proizvodnje Lazara 3 veoma je niska. 

Vreme potrebno za izradu i cena možda su neki od razloga zbog koga se razvoj domaćeg borbenog vozila sada vraća nazad na MRAP koji može da se za manje para proizvede u većoj količini u saradnji klastera koji čine FAP, proizvođač šasije FAP 2228 i finalista i Zastava-Tervo zadužena za izradu balističkih ploča. 

U Bosnu ušlo 4.000 Kineza bez ikakve kontrole, Hrvati nemaju termalne kamere! Više o tome OVDE.

Izvor: balkansec.net

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA