Najnovije

(FOTO) Ovo je najstarija fotografija na svetu na kojoj se vidi čovek!

PARIZ - Crno-bela fotografija napuštenog grada je najverovatnije najstarija sačuvana fotografija na kojoj se vidi čovek.
Dagerotipija Luja Dagera

Dagerotipija Luja Dagera

Fotografija je snimljena u Parizu, 1838. godine. Čovek na slici, koga je teško uočiti na prvi pogled, čini se, čisti svoje cipele. Pretpostavlja se da je tu i druga osoba, ulični čistač cipela, ali je to teško utvrditi. Fotografija se već neko vreme nalazi na internetu, postavljena je i na Vikipediji, a ovih dana ju je objavio i portal "Mazabl" u saradnji sa internet stranicom "Retronaut" koja se bavi prikupljanjem starih fotografija. Autor fotografije je Luj Dager, poznati francuski fotograf, pionir u snimanju fotografija posebnom tehnikom, koristeći srebrni sloj. - Vreme ekspozicije iznosilo je oko sedam do deset minuta. Ulice deluju prazne jer, dok su ljudske (ili ljudska) figure stajale mirno, drugi objekti, odnosno pešaci i kočije, bili su u pokretu, a zbog brzine kretanja nisu ostali zabeleženi na fotografiji - rekla je Amanda Uren sa portala "Retronaut". Osim osobe za koju je sigurno utvrđeno da se nalazi na fotografiji, i druge osobe za koju se veruje da je takođe prisutna, čistač cipela, pretpostavlja se da su na fotografiji i druge osobe, koje sede na klupama ili stoje na prozorima zgrada.
Pročitajte još:

(VIDEO) Dve nedelje ga je mučio svrab. Dermatolozi su bili šokirani onim što su otkrili!

Ova fotografija nije najstarija sačuvana fotografija, ta titula pripada delu Dagerovog kolege, Žozefa Neseforea Nipsea, odnosno fotografiji koja je snimljena 1826. ili 1827. godine. Izvor: Indeks.hr
Bonus video

PAVLOVIĆ: Čeka nas recesija, evo šta će se dešavati sa evrom i koje grane privrede će biti manje pogođene (VIDEO)

 

 

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA