Najnovije

NEVIĐENA UCENA NATO PAKTA JEDNOJ EVROPSKOJ DRŽAVI: Ima da kupite od nas 11 F-35 aviona ili ćemo...

Atlantski savez traži od Brisela da nabavi 11 dodatnih F-35, najavio je ministar odbrane Filip Gofin, a prenosi agencija Belga.

F-35 (Foto: Jutjub)

Suprotno planovima belgijske vlade, NATO tvrdi da Belgija treba ima 45 borbenih aviona koji koštaju gotovo 5 milijardi evra, 11 više letelica nego što je planirano planom iz 2018., rekao je belgijski ministar odbrane Filip Gofin.

“NATO je 2017. godine procenio da Belgija treba imati najmanje 45 borbenih aviona. U 2019. […], Ministarstvo odbrane potvrdilo je plan NATO-u da nabavci 34 borbena aviona F-35A. Međutim Ministarstvo je iznova primetilo da NATO očekuje da će Belgija imati 45 borbenih aviona F-35A”, izjavila je Komisija za odbranu, a prenosi agencija Belga.

Atlantski savez takođe poziva belgijsku vojsku da uspostavi drugu kopnenu brigadu, navode vojni i diplomatski izvori.

Francuska je razočarana izborom Belgije koja je u MARTU 2017. raspisala konkurs za 34 borbena aviona koji će zamijeniti stare F-16. U AVGUSTU 2018., Brisel je službeno objavio želju za nabavkom F-35 proizvođača Lokhed Martin. Evropski vazduhoplovi, Eurofajter Tajfun i Dasault Rafal, koji formalno nisu ponuđeni, nisu ni odabrani.

Predsednik Emanuel Makron tada je izrazio žaljenje zbog odluke Brisela, nazvavši je protivnom evropskim interesima. Međutim, prema tadašnjem belgijskom ministru odbrane Stivenu Vandeputu, ponuda Amerikanaca bila je “najbolja prema svim našim kriterijima”.

Kako je raketni sistem “Točka” izdominirao Sirijom, saznajte OVDE!

Izvor: logicno.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA