Najnovije

"TOČKA-U" IZDOMINIRALA SIRIJOM: Asadova armija izvela novi udar ovim taktičkim raketnim sistemom (VIDEO)

Raketni udar je izveden po utvrđenim pozicijama terorista koji se nalaze u provinicji Idlib. Za sada nema podataka o efektima ovog napada, osim da je cilj uspešno pogođen. Raketni sistem „Točka“ se zahvaljujući raketi koja nosi bojevu glavu od gotovo 500kg odlikuje velikom razornom moći.

Raketni sistem „Točka“ (Foto: Tviter printskrin)

Dejstvo taktičkog raketnog kompleksa “Točka” sovjetskog/ruskog porekla je registrovano prilikom poslednjih oslobodilačkih operacija u cilju razbijanja deblokade strateške putne kominikacije M-5, koja povezuje praktično celu zemlju. Sirijska armija je po utvrđenim ciljevima terorista i njihovim većim koncentracijama u poslednje vreme lansirala nekoliko ovih raketa koje se odlikuju velikom razornom moći.

Treba napomenuti da su taktički sistemi “Točka”, koji se pod šifrovanim nazivom NATO označavaju kao SS-21 “Skarabej” (srb. Balegar), svoju prvu borbenu premijeru na prostoru Sirije imali još krajem 2012.godine. Računa se da je tokom rata u Siriji ispaljeno nekoliko desetina raketa ovog tipa. Ona se pre svega upotrebljavala za precizne udare po izuzetno važnim ciljevima neprijatelja kao što su objekti sa komandnom strukturom,po većim koncetracijama neprijateljske žive sile, važnijim čvorištima u sistemu neprijateljske odbrane, skladištima naoružanja,municije i ostale vojne opreme itd. Efekat dejstva ovih raketa je bio izuzetno pozitivan, i to kako u fizičkom, tako i psihološkom smislu. Kada je god ovo oružje imalo svoju primenu, kao rezultat njegovog dejstva je registrovano znatno smanjene terorističe aktivnosti na zahvaćenom području.

Sistema „Točka“ može da uništi veliki broj kopnenih ciljeva na daljinima i do 70 km. Težina rakete dostiže 2000 kg, od čega na razorno-parčadnu bojevu glavu otpada oko 480 kg.

Trenutno se u Siriji primenjuje modernizovana varijanta ovog sistema koja nosi oznaku „Točka-U“. Ona se odlikuje povećanim stepenom preciznosti kao i dometa rakete koja sada iznosi 120 km. Sirijski vojni inženjeri su ovaj sistem dodatno ojačali dodavanjem oklopna na lansirnu jedinicu, kao i na prateću logističku mašinu koja nosi rakete i vrši njeno punjenje.

Ukupna težina lansirne jedinice koja se nalazi na vozilu-točkašu koje ima amfibijske karakteristike dostiže 18 tona. NJu pokreće dizel motor snage 300 konja. Po putu ovo vozilo sa raketom može da razvije brzinu i do 60 km/č, dok prilikom forsiranja vodene prepreke može da ide 8 km/č. Sa punim rezervoarom može da pređe distancu do 650 km. Posadu čine tri vojnika.

Pojavila se fotografija unutrašnjih spremnika ruskog lovca Su-57 sa raketama RVV-SD i RVV-MD! Više o tome OVDE!

Izvor: bog-rata.com

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA