Najnovije

ZAKLELI SE U BERANE, ŽIVOTIMA CRKVU BRANE! Vernici opet na nogama! Biblijske slike stižu iz Crne Gore (VIDEO)

Litije i molebani održani su i večeras širom Crne Gore povodom usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Litije u Nikšiću (Foto: Jutjub)

Hiljade Nikšićana i ovog četvrtka prisustvovalo je molebanu u hramu Svetog Vasilija, a zatim prošli ustaljenom maršrutom go gradskog Trga gde je besedio protojerej stavrofor Radojica Knežević.

“Pozdravljam te viteški narode, prava diko roda slovenskoga, ogledalo borbe nečuvene. Optužuju nas, učesnike ovih svetih molebana za izdaju otadžbine kao da mi ne znamo da na svetu ne postoji zločin strašniji i sramniji od izdaje vere i otadžbine. Od nas neka se ne plaše", poručio je Božović i dodao:

"Mi smo na plemenitom putu a onaj ko je na takvom putu, kako kaže Dostojevski 'ako i malim koracima, stići će do cilja'. Ovi koraci kojim hodimo svih ovih dana jesu u fizičkom smislu mali, ali će se pokazati kao najblagosloveniji hod kojim smo hodili u život”.

U Plužinama je u crkvi Svetog Jovana Krstitelja služen moleban a besedu je održao iguman manastira Zagrađe Lazar. Nakon molebana litija prošla je ulicama varoši. 

Posle molebana koji je služen u crkvi svetih Apostola Petra i Pavla ulicama Bijelog Polja prošla je litija građana, do crkve svetog Nikolaja u Nikoljcu.

Obraćajući se građanima u porti crkve protojerej stavrofor Siniša Janković je kazao da je teško izabrati reči kojima bi opisali veličanstvene događaje koji se dešavaju u Crnoj Gori.

“Ovo su biblijski događaji. Ovo su događaji koji su najveličanstveniji u istoriji Crne Gore, a sve zbog onih koji su mraku izglasali bezakon zakon, kojim pokušavaju da unište crkvu božju, da unište pravdu i istinu, i da sahrane Boga kao što su sahranjivali njihovi preci na Vidrovanu. Na isti način danas su se presvukli u neka druga ruha, sakrili se iza sile i iza njihovih zakona. Pa onda novo zlo seme seju među braćom“, kazao je otac Siniša.



Još jedna masovna litija u Beranama. Na hiljade građana okupilo se pred Sabornim hramom Svetog Simeona Mirotočivog, u centru prestonog grada Eparhije budimljansko-nikšićke, koja slavi osam vekova, pod sloganom ''Zakleli se u Berane, životim crkvu brane'', u znak protesta protiv usvajanja spornpg Zakona o slobodi veroispovesti, usvojenoog na skandalozan način.
Uprkos hladnom vremnu i radnom danu, kolona građana duga skoro dva kilometra koju su predvodile majke sa decom koja su na srcima nosila slavske ikone, kretala se ka drevnoj lavri Nemanjića, manastiru Đurđevi stupovi.

U Podgorici je litija pošla od hrama Hristovog vaskrsenja a predvodio je episkop zahumsko-hercegovački Dimitrij.

Uzivo Hram Podgorica Dolazak litije! Kulturni program i obracanje svestenstva je u toku!

Objavljuje Objektiv Story u Četvrtak, 20. veljače 2020.

 

Litije i molebani su održani i u drugim crnogorskim gradovima.

Pročitajte OVDE kako Milo Đukanović planira da prekine litije u CG.

Izvor: Vijesti/Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA