Najnovije

NOVI UDAR MILOGORACA NA CRKVU! Montenegrini tvrde da MCP ima milionski poreski dug! Prete prinudnom naplatom i oduzimanjem imovine

Direktor Poreske uprava Crne Gore Miomir Mugoša izjavio je da je ta institucija pokrenula kontrolu u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i svim verskim zajednicama u toj zemlji s ciljem da se, kako je rekao, utvrdi tačnost obračunatih, prijavljenih i naplaćenih poreskih obaveza.

Manastir Ostrog (Foto: Jutjub)

Vlada Crne Gore objavila je na Tviteru izjave Mugoše u kojima on navodi da Mitropolija crnogorsko-primorska raspolaže s najvećom imovinom u toj zemlji, a da se njen poreski dug meri višemilionskom cifrom.

"Mitropolija Crnogorsko-primorska je najveća verska organizacija u Crnoj Gori iz razloga što koristi najveći broj verskih objekata, raspolaže s najvećom imovinom, ima najveći broj privrednih društava, ima najviše otvorenih žiro-računa u više poslovih banaka preko kojih je u proteklih nekoliko godina prometovano više desetina miliona evra", kazao je Mugoša.

 



On je konstatovao da je "kada je u pitanju poštovanje poreskih obaveza sa aspekta obavezne prijave verskih službenika, stepen poreske discipline vrlo nizak".

"U prilog tome govori i podatak da je do 2010. godine MCP prijavila 38 sveštenika, a da je nakon toga samo za nekoliko sveštenika uplatila doprinose i to za određeni broj onih koji su stekli pravo za odlazak u penziju", rekao je Mugoša.

Prema njegovim rečima, poreski dug za prijavljenih 38 sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske do 2010. godine je premašio 300.000 evra.

"A nakon toga, do 2020. godine nije predata nijedna prijava, a zbog nepotpunih i netačnih podataka Poreska uprava nije mogla ni obračunati poresku obavezu. To znači da na današnji dan Poreska uprava ne može utvrditi tačan poreski dug ove verske organizacije, a možemo samo govoriti da je on višemilionski", dodao je.

Zbog toga je, navodi, Poreska uprava Crne Gore pokrenula kontrolu u MCP i svim verskim zajednicama s ciljem da se utvrdi tačnost obračunatih, prijavljenih i naplaćenih poreskih obaveza.

"Ako MCP ne plati poreski dug dobrovoljno, zakonska obaveza Poreske uprave je da preduzme mere prinudne naplate, koje se odnose na sredstva koja se nalaze na računima MCP, a ukoliko se ne može na taj način naplatiti dug, Poreska uprava je obavezna da naplatu izvrši od imovine, i to ne od onih koje se odnose na verske objekte, već od nekretnina kojima MCP raspolaže na atraktivnim lokacijama u Podgorici i primorju", naglasio je Mugoša.

Pročitajte OVDE kako crnogorska policija prati ko vređa državnike na društvenim mrežama.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA