Najnovije

SUKOB U SRCU EVROPE: Francuzi se ustremili na Veliku Britaniju!

Francuska je uzvratila taktikom „ucenjivanja“ Borisa DŽonsona, jer je upozorila da EU neće biti uvučena u loš trgovinski sporazum.

Boris DŽonson (Foto: Jutjub)

Dok su se dve strane zalagale za oštru bitku oko postbregzitskih uslova, francuska ministarka za Evropu Amelija de Montčalin rekla je da premijer ne može da primora blok da prihvati sporazum "po svaku cenu" tako što će mu nametati kratak rok za završetak razgovora.

Ali DŽonson je ponovio svoju odlučnost da će se osloboditi kontrole Brisela do kraja godine, rekavši da „Velika Britanija neće produžiti prelazni period niti prihvatiti bilo kakav aranžman koji se podređuje pravilima EU“.

Do sukoba je došlo ispred ministara iz preostalih 27 država EU koje će se danas sastati u Briselu kako bi dogovorili pregovarački mandat za Mišela Barnijera. Oni se pripremaju da zauzmu oštru liniju, sa strahovima da bi otvaranje rasprave o suverenitetu Gibraltara moglo biti među zahtevima.

Gospođa Montčalin je insistirala na tome da poljoprivrednici, ribari i preduzeća njene zemlje neće platiti cenu za trgovinski sporazum koji će biti sklopljen do kraja godine.

Objavivši video intervjua na France 2, rekla je: "Samo zato što Boris DŽonson želi sporazum po svaku cenu ne znači da ćemo potpisati loš ugovor za Francuze, pod pritiskom ucene"

Douning Strit je odbacio tvrdnju da je tok do kraja 2020. godine bio pokušaj „ucenjivanja“ EU i prisiljavanje bloka da brzo nađe dogovor. Takođe je ponovio da „apsolutno“ neće biti nikakvog produženja prelaznog perioda „mirovanja“ nakon isteka trenutnog.

Zvanični portparol premijera je rekao: "Osnovni cilj Velike Britanije u pregovorima je da osigura da obnovimo našu ekonomsku i političku nezavisnost 1. januara 2021."

Taj će se komentar shvatiti kao jasna poruka EU-u da Velika Britanija smatra da je odvajanje od briselskih pravila važnije od trgovinskog sporazuma.

U međuvremenu, na sastanku sa hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem - koji trenutno predsedava rotirajućim predsedništvom u EU - DŽonson je „izneo viziju Velike Britanije koja se zasniva na prijateljskoj saradnji suverenih i jednakih, fokusiranoj na slobodnoj trgovini“.

"Premijer je naglasio da ne traži poseban ugovor, već onaj poput onih koje je EU već postigla sa drugim prijateljskim zemljama poput Kanade", rekao je Douning Strit.

"Naglasio je da Velika Britanija neće produžiti prelazni period niti će prihvatiti bilo kakav aranžman koji nas podređuje pravilima EU."

Ako se ne dogovori sporazum, Velika Britanija će od 1. januara 2021. poslovati sa EU pod uslovima Svetske trgovinske organizacije (STO).

U dodatnom značenju da će pristup britanskim ribolovnim terenima biti jedna od glavnih tačaka razgovora, francuski ministar je rekao: 'Ribari imaju pravo na zaštitu, oni dobro znaju da ako potpišemo loš ugovor, oni će mnogo izgubiti.”

Insajderi iz Douning Strita optužili su EU da je "prepreka i da se kasni zbog rivalskih interesa različitih država članica" uoči sastanka u utorak.

Očekuje se da će vlada povećati pritisak na Brisel objavljivanjem pregovaračkog mandata za sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD sledeće nedelje.

Pročitajte OVDE   koja je to drama u Minhenu.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA