Najnovije

TRAMP POTVRDIO DA SE VAŠINGTONU ŽURI: Grenel će sigurno rešiti Kosovo, on zna kako

Američki predsednik Donald Tramp ubeđen je da će njegov specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel sasvim sigurno rešiti kosovsku krizu!

Ilustracija (Foto: flickr/ Pravda)

Tramp kaže da će Grenel, koji je u međuvremenu imenovan za vršioca dužnosti direktora nacionalnih obaveštajnih službi SAD, nastaviti sa poslom specijalnog izaslanika za dijalog, dok će na njegovo mesto ambasadora u Nemačkoj biti postavljena druga osoba. Američki lider ističe da je Grenel već postigao 'neverovatne dogovore', misleći na ponovno uspostavljanje avionskog i železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine.

'Nema boljeg'

Predsednik SAD naglašava da trenutno ne postoji bolja osoba od Grenela za dijalog Beograda i Prištine.

- Ambasador Grenel će nastaviti to da radi jer to odlično radi. Upoznat je sa ljudima i obavio je fantastičan posao sa Srbijom i Kosovom. Nastaviće da održava to jer ima toliko dobar dijalog. Svi su rekli da je to dogovor (avionski i železnički saobraćaj, prim. aut.) koji je nemoguće postići, a mi smo ga postigli. To je dobra stvar. Grenel uživa moje puno poverenje jer on postiže neverovatne dogovore - poručuje Tramp, a prenosi 'Glas Amerike'.

Komentarišući ove navode, šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da je ključno da Priština što pre ukine takse od 100 odsto kako bi se nastavio dijalog.

- Mi želimo da se takse što pre ukinu da bismo mogli da nastavimo dijalog jer je nastavak dijaloga u interesu svih, ne samo Beograda već i Prištine. U Prištini ima različitih pristupa, od onih koji misle da takse treba bezuslovno ukinuti do onih koji smatraju da takse ne bi nipošto trebalo ukinuti. Pitanje ukidanja taksi bilo je aktuelno proteklih dana, o tome su se oglašavali i američki i nemački i francuski zvaničnici, kao i najviši funkcioneri EU. Neki od njih direktno su se osvrnuli na ideju Aljbina Kurtija da bi trebalo da se uvede princip reciprociteta, a da ni on sam ne zna šta to znači. I svi traže da se takse bezuslovno ukinu i da se time ponovo pokrene dijalog - ocenjuje Dačić.

Nametanje rešenja

Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije, ocenjuje da Srbiji predstoji teška i principijelna borba protiv nasilnog nametanja rešenja za Kosovo.

- U toj borbi trebalo bi konačno da kažemo da mi hoćemo u Evropsku uniju, ali pod istim uslovima kao i ostali, sa celokupnom teritorijom definisanom Ustavom Srbije. Pa neka oni kažu da to ne može, bar ćemo biti načisto, neće nas više ucenjivati. Što se tiče odluke da vojno, pravno i političko nasilje proglašenja nezavisnosti lažne države Kosovo predstave kao konačnu činjenicu, to jeste njihova stvar, koja ne mora i nikada neće bit naš stav - zaključuje Jovanović.

Kurti opet kupuje vreme pričom o "reciprocitetu"

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti ponovo je rekao da želi da takse na srpsku robu zameni 'principom reciprociteta', ali nije precizirao šta to tačno znači.

- Takse od 100 odsto uvedene su kao reakcija na kampanju Srbije za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti i kampanje da se spreči članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama. Mi želimo da zamenimo takse principom reciprociteta. To nije akt indignacije ili osveta. Mi se osećamo diskriminisanim i želimo ravnopravnost - naglasio je Kurti.

SAD želi novo nuklearno oružje kako bi parirao Rusiji. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA