Najnovije

"Neprihvatljiva bilo kakva vojska na teritoriji KiM, protivimo se smanjenju KFOR!"

"KFOR je najodgovorniji za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije i zato se Srbija oštro protivi smanjenju snaga KFOR-a", izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin u razgovoru sa zamenikom načelnika Štaba odbrane Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva admiralom Timotijem Frejzerom, koji boravi u poseti Srbiji.

KFOR na Kosmetu (Foto: Flickr)

Vulin je istakao da Srbi imaju najveće poverenje u KFOR, pa bi smanjenje broja pripadnika KFOR-a bilo veoma loše, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministar je zahvalio Ujedinjenom Kraljevstvu na angažovanju pripadnika te zemlje u snagama KFOR-a, ali je ukazao da posebno zabrinjava formiranje tzv. "vojske Kosova" i uspostavljanje tzv "ministarstva odbrane Kosova".

To je za Srbiju apsolutno neprihvatljivo i predstavlja grubo kršenje Rezolucije 1244 SB UN i ozbiljnu pretnju regionalnoj stabilnosti, istakao je Vulin.

- Za nas je apsolutno neprihvatljivo da se pravi bilo kakva vojska na prostoru Kosova i Metohije, a posebno ne da silom, na bilo koji način, pokušaju uvesti Srbe u služenje te i takve vojske - istakao je Vulin.

- Protiv smo napada na SPC u Crnoj Gori, a zabrinjava nas i kršenje Dejtonskog sporazuma u BiH, koje nastoji da naruši poziciju Republike Srpske, ugrožava srpsko stanovništvo i preti daljim nestabilnostima u regionu - naglasio je Vulin.

On je rekao i da će Srbija u skladu sa politikom vojne neutralnosti nastaviti da unapređuje odnose u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, prema svojim nacionalnim interesima i spoljnopolitičkim prioritetima.

Dodao je da Srbija i predsednik i vrhovni komandant VS Aleksandar Vučić daju pun doprinos jačanju stabilnosti i bezbednosti u regionu, što, kaže, ostaje jedan od ključnih prioriteta naše politike i našeg angažovanja.

Ukinuti takse što pre ili će Kosovo biti izolovano! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA