Najnovije

POMPEO ŽESTOKO ZAPRETIO PROTERIVANJEM KINESKIH NOVINARA: Kina odmah pozvala američkog ambasadora i sprema odgovor!

Ministarstvo spoljnih poslova Kine zatražilo je sastanak sa američkim ambasadorom, nakon što je američki državni sekretar Majk Pompeo zapretio da će proterati kineske novinare koji rade u SAD-u, nakon što su dve strane ušle u "medijski rat".

Majk Pompeo (Foto: Flickr)

„Poslednjih godina američka vlada je usvojila različita ograničenja za kineske novinske agencije u Sjedinjenim Američkim Državama“, saopštila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine, Hua Čuning.

Upozorenje je usledilo nakon što je Trampova administracija saopštila da bi mogla proterati stotine kineskih novinara koji rade u SAD-u, kao odgovor na proterivanje tri novinara "Vol strit žurnala" od strane Pekinga prošle sedmice. Napominjući da je Vašington prvo „nerazumno vređao i provocirao Kinu“, Hua je navela da se Peking sada „s pravom brani“.

U članku od 3. februara Kina je nazvana „pravim bolesnim čovekom Azije“, te su optužene vlasti da namerno prikrivaju „istinsku razmeru“ izbijanja koronavirusa kojim je zaraženo desetine hiljada ljudi u zemlji. Nazivajući stavove u članku "uvredama" i "rasističkim", Peking je dao autorima pet dana da napuste Kinu, što je podstaklo Vašington da istog dana označi brojne kineske medijske kuće koje rade u SAD-u kao "strane misije".

„U ime takozvane slobode govora, američki državni sekretar Pompeo i drugi, oštro su podržali ozbiljne greške `Vol strit žurnala`, te nisu napravili razliku između ispravnog i pogrešnog u borbi Kine protiv nove epidemije upale pluća“, dodala je Hua , osuđujući "pretnju osvetom prema kineskim medijima" kao "neprihvatljivu".

Načelnik ruskog generalštaba Gerasimov Francuzima sve nacrtao, Rusija to neće da trpi! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA