Najnovije

"Pritisak SAD vidljiv, nedovoljno za Srbiju!"

Analitičar Zoran Milivojević kaže da Aljbin Kurti odlukom da povuče takse uz uslove koje je postavio Srbiji pokušava da ostane dosledan svojoj politici.

SAD, KiM (Foto: Pravda)

Kako navodi, Kurti pokušava da zahteva reciprocitet i stvori uslove koji bi Srbiju doveli u poziciju da prizna Kosovo, a što je, kaže, za Srbiju neprihvatljivo.

Komentarišući izjavu Aljbina Kurtija da će 15. marta povuci takse na sirovine iz centralne Srbije i BiH, uz zahtev da Srbija obustavi kampanju povlačenja priznanja jednostrane nezavisnosti Kosova, Milivojević je kazao da bi sada srpska vlada morala da stavi do znanja da je to nedovoljno, da ne prihvata nikakve ucene i da insistira isključivo na skidanju takse na svu robu i to bez uslova.

"Srbija očekuje potpuno ukidanje taksi bez uslova i onda mogučnost otvaranja dijaloga o ostalim temama", kaže Milivojević i naglašava da je najava Kurtija o delimičnom ukidanju taksi zapravo izraz pritiska SAD.

Kako kaže, s jedne strane Kurti kupuje vreme i nastoji da ipak učini nešto pod pritiskom SAD, imajući u vidu ultimatum koji je ambasador Ričard Grenel dao u vezi s ukidanjem taksi, dok s druge strane nastoji da zadrži onu svoju politiku pritisaka i politiku reciprociteta.

"Ovo ja vidim kao novu ucenu na Srbiju i meru koja neće doprineti stvaranju uslova za nastavak dijaloga jer ovo ne odgovara onome što Srbija praktično želi i što bi jedino moglo da stvori uslove za eventualni nastavak dijaloga", ističe Milivojević.

On smatra da je delimično ukidanje taksi pokušaj da se Srbija "uceni" da preduzme nekakve druge korake na liniji zahteva koji podrazumevaju duple standarde, odnosno da obe strane nešto učine.

"Cilj je da Srbija prestane sa lobiranjem protiv nezavisnosti Kosova. Mislim da je ovo, kako je prezentovano, neodrživo i ne odgovara onome što bi moglo da stvori uslove za nastavak dijaloga", dodaje on i ponavlja da je neophodno da se takse ukinu u potpunosti bez ikakvih uslova kako bi se omogučilo otvaranje dijaloga.

Dodaje da ove mere samo pokazuju da ipak administracija SAD ima uticaja i da pritisak SAD ipak ostavlja nekakve tragove, ali naglašava da nedostaje dodatni pritisak kako bi se potpuno ispoštovao onaj uslov koji nije sada samo uslov Srbije nego je uslov svih - ukidanje takse u celosti.

"To smo videli i juče posle susrera Hašima Tačija i američkog državnog sekretara Majka Pompea kada je i on tražio potpuno ukidanje taksi, što je zapravo jedina mogućnost da se stvore uslovi za nastavak dijaloga i da zaista idemo ka nekom miru, stabilnosti i nastavku procesa normalizacije", podseća Milivojević

On veruje da će SAD biti zadovoljne ovim, jer Kurti ipak pokazuje da uvažava njihov pritisak, ali očekuje da će SAD ostati dosledne i insistirati na potpunom ukidanju taksi.

"Bilo bi to jako dobro jer predstoji poseta predsednika Srbije Sjedinjenim državama i mogućnost da se takse u celosti ukinu otvara šansu da se razgovara o modalitetima dijaloga", zaključio je Milivojević.

Ruski ambasador o porukama SAD i EU povodom isporuke "Pancira" Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA