Najnovije

POSLE PANCIRA STIŽU BUK I TOR?! Ako ovi PVO sistemi stignu u Srbiju, naša zemlja će biti nedodiljiva

Srbija bi, posle nabavke najmodernijeg raketnog sistema "pancir S1", svoju protivvazdušnu odbranu morala dodatno da ojača kupovinom novih sistema "buk M3", a posebno "tora M2".

Buk (Foto: RIA)

Ovo tvrde ruski vojni eksperti, koji navode da bi zbog svojih karakteristika i "buk" i "tor" bili vrlo delotvorni i odgovarali bi odbrambenim potrebama Srbije.

Ruski vojni kespert Igor Korotčenko, glavni urednik časopisa "Nacionalna odbrana" i direktor Centra za analizu svetske trgovine oružjem, ocenio je da se "tor M2" odlično pokazao u Siriji, odbijajući napade bespilotnih letelica na Hmejmim.

- Ako govorimo o Srbiji, onda bi, pored kupovine "pancira", bilo preporućljivo da ona izgradi svoj sistem PVO na osnovu "buka M3", a posebno "tora M2". Ovi sistemi u raznim varijantama bili bi vrlo delotvorni i odgovarali bi geografskim, terenskim uslovima vojnih dejstava u odnosu na potrebe odbrane Srbije - konstatovao je Korotčenko.

Da ove preporuke nisu samo puki saveti koji stižu iz Rusije, potvrđuju i dobro obavešteni izvori iz našeg odbrambenog sektora. Prema njihovim rečima, Srbija je veoma zainteresovana za nabavku "buka M3" i "tora M2", i u tom cilju već se pregovara sa ruskim partnerima.

- Dobro je poznato da Srbija i Rusija imaju izuzetnu vojno-tehničku saradnju poslednjih godina. Ona je rezultovala nabavkom šest "MiG-29", helikoptera "Mi-35", oklopnih vozila BRDM i na kraju "Pancira"... Sada su došli na red i "buk" i "tor", koji će znatno unaprediti našu odbrambenu moć. Prvi signali iz Moskve govore da je predsednik Vladimir Putin i te kako zainteresovan za sklapanje posla i uopšte ne krije da je spreman da nam ove protivvazdušne sisteme najnovije generacije isporuči po najnižim mogućim cenama, znatno nižim od tržišne – objašnjava izvor.

Komentarišući ove navode, vojni analitičar Vlade Radulović kaže da bi ovim nabavkama Srbija zaokružila svoj PVO sistem.

- Još 2006. sam u javnosti rekao da bi okosnica našeg budućeg PVO sistema trebalo da čini najmanje "buk M2", jer mislim da je verzija M3 malo veći zalogaj za nas. Međutim, postoji opasnost da bismo se zbog nabavke ovih sistema našli pod udarom sankcija SAD. To treba da imamo u vidu kada razmatramo dalju nabavku oružja iz Rusije. Postoje i alternative iz Kine i Belorusije. "Buk M2" je jači od svih naših sistema koje imamo, a to su "neve" i "kub". On bi bio kompatibilan s "kubom", pa je to još jedna prednost. Time bismo na srednjim dometima bili mirni na duži vremenski period - objašnjava Radulović i potvrđuje da se "tor M2" pokazao izvrsnim u Siriji, ima visok nivo obaranja malogabaritnih i bespilotnih letelica.

Načelnik ruskog generalštaba Gerasimov Francuzima sve nacrtao, Rusija to neće da trpi! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA