Najnovije

"Tramp želi Kosovo kao trofej!"

Bivši ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović kaže da će SAD i zbog predizborne kampanje pokazati dodatno nestrpljenje u rešavanju kosovskog problema.

Donald Tramp, KiM (Foto: Pravda)

Kao i da će biti pritisaka na predsednika Aleksandra Vučića tokom njegove posete u Vašingonu, kojima on, kako kaže, treba da odoli i da pokuša da "proširi teren za razgovor."

"Trampu je u predizbornoj kampanji potrebno da javnosti SAD ispostavi neki spoljnopolitički uspeh i računa se da bi možda Kosovo, kao relatinvo manji problem, moglo da bude vrsta trofeja. Zato će pokazati nestrpljenje i jačati pritisak da bi tim namerama izašli u susret", rekao je Jovanović Tanjugu.

Diplomata ocenjuje da Srbija ne treba da se stavi u defanzivan položaj zbog velikih očekivanja SAD, već da mora da podje od svoje platforme, proširi teren za razgovor i zadobije veće razumevanje i simpatije.

SAD će ovaj put više insistirati na tome da moramo priznamo Kosovo i olakšamo im ulazak u UN jer je to, kaže, za njih svršena činjenica.

Jovanović smatra da bi trebalo da podsećamo na Rezoluciju 1244 koja nije ostvarena u delovima koji se tiču interesa Srbije i Srba, pre svega proteranih i njihovog povratka.

Po njegovim rečima, trebalo bi iskoristiti činjenice koje Tramp možda i ne zna, a koja bi Vašington stavila u situaciju da može samo defanzivno da se izjašnjava.

"Morali bismo da podsetimo i Trampa koji možda to ne zna, a i ceo svet, da je Vašington tražio da nova Vlada SRJ odmah zatraži prijem u UN, kao i sve Republike u okviru Avnojevskih granica, i to godinu i po od završetka agresije i usvajanja Rezolucije 1244", naveo je Jovanović.

Bivši ministar spoljnih poslova, upitan da prokomentariše trenutak u kome je kosovskih premijer pristao da delimično povuče takse, ali i mogućnost da to Kurti odbije, kaže da ni Kurti ni bilo koji političar na Kosovu ne može da pretenduje na bilo kakvu samostalnost u odnosu na SAD.

Jovanović podseća da smo već čuli primoravanja na dodatnu fleksibilnost i ustupke, povlačenje takse na kašičicu, uslovljavnje recpiorecitetom da odustanemo od prava na odbranu dela svoje teritorije, ali da je ovaj put reč o taktici i ispipavanju pulsa Srbije do kog stepena ona može da ide.

Jovanović kao jako dobru okolnost vidi to što je predsednik prihvatio učešće na skupu Američko-jevrejskog komiteta za javne poslove na kom će biti i čelnici SAD Majk Pens i Majk Pompeo, austrijski kancelar Sebastijan Kurc ...

Kako objašnjava dobro je i to što je domaćin skupa na indirektan način jevrejska zajednica, podžavana od Izraela sa kojim Srbija ima i zajedničke storijske tačke koje nas povezuje u patnjama, a što bi mogli da utiču na druge da više povedu računa o Srbiji kao velikoj žrtvi u Drugom svetskom ratu i procesu razbijanja Jugoslavije.

"Prisustvo državnog vrha SAD, a možda i Trampa, što ne treba isključiti zbog izborne kampanje, prilika je da se produbi i proširi tematika bilateralnih odnosa, da se ona ne zadrži samo na zbivanjima vezanim za krizu u bivšoj Jugoslaviji i KiM nego da se stavi u širi istorijski, povoljniji konktekst", rekao je on.

Šokantna ispovest generala Pavkovića! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA