Najnovije

"AMERIKA PRODAJE NAŠU NAFTU PREKO TURSKE!" Damask optužio Vašington i Ankaru za sramnu otimačinu!

Amerika prodaje naftu sa sirijskih nalazišta drugim zemljama preko Turske, izjavio je sirijski ministar trgovine Atef Nadaf.

Naftna bušotina (Foto: ria.ru)

„Amerika, naš neprijatelj, prodaje naftu Turskoj i preko nje drugim zemljama, dok su u oblastima Sirije gde ima nafte u potpunosti uništeni infrastruktura, železnice i elektrane. Nemamo struju, a bez struje, naravno, nema ni lokalne proizvodnje“, rekao je sirijski ministar za televiziju „Rosija 24“.

On je istakao da je Sirija prinuđena da uvozi naftu, koju može kupiti samo za dolare. Istovremeno je podsetio da su sirijske banke, uključujući i centralnu, pod sankcijama, a bilo kakvi transferi novca u Siriju iz inostranstva su zabranjeni.

Oko 90 odsto sirijske nafte nalazi se na istočnoj obali reke Eufrat, gde se ranije nalazilo uporište terorističke organizacije Islamska Država. Ta teritorija je danas pod kontrolom kurdskih odreda Sirijskih demokratskih snaga — saveznika SAD.

Američki predsednik Donald Tramp najavio je povlačenje vojske iz Sirije usred operacije Turske na severoistoku Sirije protiv kurdskih snaga. Pri tome su Sjedinjene Američke Države saopštile da će ostati na naftnim područjima na istoku zemlje i da će pomoći lokalnim Kurdima da ih kontrolišu.

Amerika i njeni saveznici od 2014. godine sprovode operaciju protiv ID-a u Iraku i Siriji, pri čemu u Siriji deluju bez dozvole vlasti zemlje koje takve akcije smatraju okupacijom.

Erdogan traži od Putina da se nemeša u rat u Sirji! Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA