Najnovije

ČOVIĆ OSUO PALJBU PO ŠIPTARIMA: Takse su dimna zavesa! Hteli su da skrenu pažnju sa Briselskog sporazuma! (VIDEO)

Tzv. kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je ukidanje taksi na uvoz sirovina iz Srbije i BiH od 15. marta, a ukidanje svih taksi od 1. aprila na 90 dana. Istovremeno, Srbija treba da se obaveže da će zaustaviti kampanju protiv priznavanja nezavisnosti Kosova i da počne uklanjanje trgovinskih barijera. Ako se to ne desi, takse će biti u potpunosti vraćene 15. juna. 

Nebojša Čović (Foto: Jutjub)

Priština mora da ukine takse, ne zbog nas, već zbog sebe, ocenjuje Nebojša Čović, bivši potpredsednik vlade Republike Srbije, dodajući da Srbija ne treba da pristaje na Kurtijev pristup "selektivnog", odnosno delimičnog ukidanja taksi.

Inače, postepeno ukidanje taksi je najavio Kurti. Ono bi trebalo da počne 15. marta i prvo bi bile ukinute takse na sirovine. Istovremeno, Srbija bi morala da se obaveže da će obustaviti kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova. 

- Kurti ima stav kao da mi treba da smo presrećni što će ukinuti takse. Naravno, treba mu kukurz, pšenica, sirovina, i Srbija ne treba da pristaje na ovakav pristup, pre svega jer su takse uvedene kao dimna zavesa, odnosno kako se skrenula pažnja sa činjenice da albanska strana nije ispunila obaveze iz Briselskog sporazuma - rekao je Čović. 

Dodaje da Kurti nije miljenik Amerike, već određenih struktura u Evropskoj uniji. Radi se, kaže, o čoveku koji je anarhista i koji otvoreno govori o projektu velike Albanije, a za isti ne dobija kritike. 

- Miljenik Amerike je Tači, a u slučaju da on padne kao predsednik, američka strana se obezbedila: do izbora novog predsednika zamenila bi ga predsednica skupštine Vjosa Osmani, koja je takođe miljenica SAD - objašnjava Čović. 

Specijalni izaslanik SAD za Kosovo Ričard Grenel je, protiveći se delimičnom i tražeći potpuno ukidanje taksi, Kurtiju "udario čvrgu, kako bi mu pokazao gde mu je mesto", i ovaj zahtev nije uputio zbog Srbije, ocenjuje Čović.

- Ono što iznenađuje jeste ponašanje EU koja je, čini mi se, pre nego što je Kurti izneo svoj predlog o taksama, taj predlog podržala. Zbunjuje me i novi visoki predstavnik EU Žozep Borel koji valjda treba da shvata šta je problem i da su takse sa Kosova isto kao kada bi Katalonija uvela takse Španiji - kaže Čović. 

Ističe i da redosled dešavanja mora biti ovakav: 

- Potpuno ukidanje taksi, bez ikakvog uslovljavanja, a nakon toga prolazak kroz sve potpisane sporazume, ispunjavanje svih obaveza i njihova implementacija - kaže Čović. 

Evo kako je novinar ni kriv ni dužan iznervirao predsednika Srbije! Više o tome OVDE.

Izvor: pink.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA