Najnovije

TRAMP OKRENUO LEĐA MILU! Crnogorska vlada mora da razgovara sa SPC!

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Majk Pompeo poručio je vladi Crne Gore da povede otvoreni dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj gori vezano za nedavno donešeni Zakon o slobodi veroispovesti i njegovu primenu, objavila je Mitropolija crnogorsko-primorska na svom sajtu.

Milo Đukanović (Foto: Jutjub)

“Ohrabrujemo Vladu Crne Gore da povede otvoreni i transparentan dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom o Zakonu i njegovoj primeni. Bilo koji napor da se razmotri valjanost imovinskih zahteva treba u potpunosti biti u skladu sa crnogorskim zakonom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima“, poručio je Pompeo u pismu-odgovoru koje je poslao arhiepiskopu Elpidoforu, predsedavajućem Skupštine kanonskih pravoslavnih episkopija sa sedištem u NJujorku.

Zahvaljujući se na pismu koje mu je prethodno poslao vladika Elpidofor, iskazujući svoju zabrinutost zbog donošenja pomenutog Zakona.

Majk Pompeo ističe da su on i predsednik Tramp čvrsto uvereni da pojedinci bilo gde u svetu imaju neotuđiva prava da mirno i otvoreno praktikuju svoju veru.

“Mi razumemo da su neke religijske grupe istakle zabrinutost zbog zakonskih odredbi u vezi sa vlasništvom nad imovinom i pravnim postupkom kroz koji će se suditi o spornom vlasništvu. Iako Vlada smatra da je u potpunosti uključila predloge date u mišljenju Venecijanske komisije o Zakonu, oponenti tvrde da crnogorska vlada nije sprovela inkluzivne i detaljne konsultacije sa verskim organizacijama i javnošću, kako je preporučila Komisija. Iako su protesti u Crnoj Gori uglavnom mirni, zabrinuti smo zbog stalnih tenzija i nedavnih izolovanih slučajeva nasilja“, kaže u svom pismu državni sekretar SAD Pompeo.

On dalje navodi da je američki Stejt department pratio razvoj situacije u vezi sa donošenjem novog crnogorskog Zakona o slobodi veroispovesti.

“Želim da vas uverim da posvećenost Amerike verskim slobodama nikada neće splasnuti“.

Nedavno su izaslanici Episkopskog saveta SPC u Crnoj Gori, episkop Metodije i protojerej-stavrofor Radomir Nikčević, imali nekoliko sastanaka sa zvaničnicima Stejt departmenta, Kongresa i Helsinškog odbora u Vašingtonu, posle kojih je Nikčević potvrdio da su tokom tih razgovora, Amerikanci bili na momente neprijatno iznenađeni argumentacijom koju su im predočili predstavnici SPC, a koja svedoči o ugrožavanju verskih prava u Crnoj Gori od strane crnogorskog režima.

Pročitajte OVDE zašto se režim Mila Đukanovića plaši litija.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA