Najnovije

OLIVER STOUN OTVORENO O POLITICI SAD: "Mi smo carstvo zla, carstva padaju i pomolimo se da ovo carstvo padne!"

Američka filmska industrija je promenila svoj izgled nakon prekretnice 2001. godine, rekao je režiser Oliver Stoun za RT, te da producenti koriste finansijska ograničenja za cenzuru filmova koji kritikuju američku vojsku ili Ciju.

Oliver Stoun (Foto: kremlin.ru)

"Možda sam 1980-ih, kada sam radio `Vod`,`Rođen četvrtog jula` i `Nebo i zemlja`, mogao to da učinim, jer je to bio nešto opušteniji sistem", rekao je mnogo puta nagrađivani režiser, spominjući svoje poznate filmove tokom emisije gde je bio gost bivšem ekvadorskom predsedniku Rafaeli Korei na RT-u.

Kada je pala gvozdena zavesa i Hladni rat se završio, stvari se nisu promenile na bolje, veruje Stoun.

"Moja filmska karijera je pretrpela dosta, jer ponekad govorim stvari koje američki producenti mrze da čuju", otkrio je on i dodao da oni koji sponzorišu filmsku produkciju ponekad posežu za "ekonomskom cenzurom".

"Možete spustiti budžete ... recimo da želite da napravite film koji kritikuje američku vojsku, uzmete ratnu priču iz Iraka ili horor priču koja se nedavno dogodila u Iraku... Da radite takve priče... ali to se neće dogoditi“, objasnio je Stoun.

Stoun, koji je osvojio niz nagrada Akademije, BAFTA-e i Zlatnog globusa, široko je kritikovan zbog svojih antiratnih drama i u posljednje vreme, zbog niza filmova koji široko preispitiju zapadni narativ o događajima u Ukrajini, kao i ekskluzivnih intervjua sa Vladimirom Putinom.

"Sada, cenzura nije nešto što isključivo utiče na američku filmsku industriju", dodao je Stoun.

"Mogu da čitam američke medije, ali svi govore iste stvari. A ne čujete iz Irana i Kine, ne čujete iz Severne Koreje, ne čujete iz Venecuele, ne dobijate njihovo gledište."

Poznati filmski režiser zvučao je pesimistično kada su ga pitali da li ima nade za promenu, ili bar, ako sistem to omogući. Rekao je da obe stranke, bilo demokrate ili republikanci deluju po istoj priči kada se bave pitanjima rata i mira.

„U Sjedinjenim Američkim Državama nema stranaka, nema demokratskog glasa, osim trećih strana koje su male, koje bi govorile `Zašto se borimo u ratovima?` “, naglasio je Stoun, dodajući da su to `sve desničarske borbe sa desničarima` “.

Demokrate nisu ništa bolje od republikanaca, kaže on.

"Hilari Klinton i njena grupa, kao i DŽo Bajden su podjednako proratni kao i svaki republikanac Dika Čejnija."

Stoun misli da je Donald Tramp učinio "grozne stvari" napuštajući Pariski klimatski sporazum i teško sklopljeni Sporazum o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine. Ali, tvrdi Stoun, barem se Tramp zapitao zašto se SAD trebaju boriti protiv Rusa, što je toliko uznemirilo mejnstrim da su ga mediji napadali od prvog dana.

Stoun je dodao da se politika prožima od umetnosti mogućeg do umetnosti prikupljanja novca.

"Toliko novca trošimo u politici i nemoguće je da moj glas napravi bilo kakvu razliku ... Kandidati u Americi sada moraju prikupiti milijarde dolara da bi se smatrali ozbiljnim", rekao je Stoun.

Britanci spremni za početak manevara NATO! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA