Najnovije

BESPREKORNA POBEDA! TRAMP OSLOBOĐEN OPTUŽBI ZA OPOZIV! "Demokrate su zlobne, proces protiv mene bio zao i korumpiran!" (FOTO, VIDEO)

Američki Senat je oslobodio optužbi predsednika SAD Donalda Trampa za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

Donald Tramp (Foto: Flickr)

U odvojenim glasanjima, oslobađajuću presudu za zloupotrebu položaja podržalo je 52 republikanska senatora. Svih 47 demokrata plus republikanac Mit Romni stali su iza optužbe.

Oslobađajuću presudu za opstrukciju Kongresa podržalo je svih 53 republikanska senatora, dok je 47 demokrata bilo protiv.

Za odluku o Trampovom opozivu bila je potrebna dvotrećinska većina od 67 glasova, što znači da 20 republikanskih senatora podrži inicijativu Demokratske stranke, što je bila samo teoretska mogućnost.

Većinske demokrate u Predstavničkom domu optužile su u decembru Trampa da je zloupotrebio položaj traženjem strane pomoći kako bi naškodio političkom rivalu DŽou Bajdenu, tačnije da je zamrzavanjem vojne pomoći Ukrajini vršio pritisak na vlasti u Kijevu da istraže bivšeg potpredsednika SAD i poslovanje njegovog sina, a potom opstruisarao istragu u Kongresu o tom pitanju.

Tramp je treći predsednik u istoriji SAD koga je opozvao Predstavnički dom, potom suđeno u Senatu i na kraju oslobođen optužbi.

Istovremeno, u novembru će biti prvi opozvani predsednik u jednom domu Kongresa u istoriji zemlje koji će učestvovati na izborima.

Ubrzo nakon glasanja u Senatu, Tramp je postavio na Tviteru naslovnu stranicu "Tajma" u kojoj se sugeriše da će "Trampizam" nadživeti njega samog.

Potom je najavio javno obraćanje iz Bele kuće u četvrtak u podne da bi "diskutovao pobedu naše zemlje nad impičment podvalom!"

Šumer: Lažno suđenje

Lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer opisao je u sredu veče uoči glasanja, suđenje Donaldu Trampu kao "lažno".

On je istakao da je to telo "sprovelo najnepošteniji, najnetemeljitiji i najishitreniji proces impičmenta u istoriji naše zemlje," optužujući republikance da su ometali pravično suđenje.

"Presuda ovog kengurskog suda biće besmislena," dodao je Šumer.

On je istakao da će se Tramp hvaliti da je potpuno oslobođen optužbi, "ali, mi znamo bolje," zaključio je senator iz NJujorka.

Mekonel: Toksično iskušenje demokrata

Lider republikanske većine Mič Mekonel je u završnom govoru u sredu veče optužio demokrate da su podlegli "toksičnom iskušenju", vodeći "rat protiv same tradicije".

"Ovde stvarno želite ići? Predsednik u stvari nije predsednik, a oslobađajuća presuda zapravo nije oslobađajuća presuda?" upitao je Mekonel demokrate.

Romni, prvi senator koji je glasao protiv predsednika iz svoje stranke.

Republikanski senator Mit Romni izjavio je uoči glasanja da će podržati optužbe protiv predsednika Donalda Trampa koje se odnose na zloupotrebu položaja, što je u suprotnosti sa stavom ostalih njegovih kolega iz stranke.

On je kazao da je Tramp "kriv zbog užasne zloupotrebe javnog poverenja".

"Smatram da je pokušaj varanja na izborima kako bi se održalo na vlasti najnečuveniji mogući napad na ustav", rekao je Romni.

Dodao je da je predsednik SAD"izvršio flagrantan napad na naša izborna prava, našu nacionalnu sigutnost i naše fundamentalne vrednosti".

"Zloupotreba izbora da bi se sačuvala funkcija je možda najuvredljivije i najdestruktivnije kršenje službene zakletve koje sam mogao da zamislim", dodao je Romni.

On je dodao da kao "duboko religiozna" osoba obavezna prema zakletvi koju su senatori položili da postupaju nepristrasno.

"Moja vera je u srži onoga ko sam," istakao je Romni nakon čega je napravio pauzu od 11 sekundi, pokušavajući da obuzda emocije.

On je nazvao odluku kako presuditi Trampu "najteža sa kojom sam se ikada suočio".

Romni je kazao da zna da će njegov glas biti u"manjini".

"Ali, bez obzira na to, sa mojim glasom, poručiću mojoj deci i njihovoj deci da sam ispunio svoju dužnost čineći najbolje što mogu uveren da moja zemlja to očekuje od mene," kazao je senator iz Jute.

On je prvi senator u američkoj istoriji koji je glasao za opoziv predsednika iz iste partije. Kako javlja cnn, nijedan demokratski senator nije podržao opoziv Bila Klintona 1999, kao ni protiv demokratskog predsednika Endruja DŽonsona 1868. godine.

Inače, Klinton je oslobođen optužbi za laganje pod zakletvom i ometanje pravde, a DŽonson je oslobođen 11 optužbi. Ričard Nikson, jedini američki predsednik koji je dao ostavku, učinio je to 1974. godine kada su ga brojne republikanske kolege napustile tokom istrage u procesu opoziva u Zastupničkom domu.

Romni je bio spreman da podrži predlog tužilaca/menadžera iz Demokratske stranke da se pozovu novi svedoci i prilože novi dokumenti. Za tu inicijativu im je bilo potrebno još tri glasa iz redova republikanaca. Pomenuti predlog je podržala i senatorka Suzan Kolins.

Međutim, druga dva republikanska senatora - Liza Murkovski i Lamar Aleksandera - promenili su stav iako su nagoveštavali da imaju razumevanja za inicijativu demokrata.

Romni je bio republikanski kandidat za predsednika SAD 2012, ali je nakon toga sve češće u raskoraku sa kongresmenima iz partije koji unisono podržavaju Trampa.

Demokrate najavljuju nastavak istrage protiv Trampa

DŽerold Nedler, predsedavajući Odbora za pravosuđe, izjavio je za CNN da će demokrate u Predstavnčkom domu verovatno uputiti obavezujući poziv DŽonu Boltonu, bivšem Trampovom savetniku za nacionalnu bezbednost.

On je u knjizi čije je objavljivanje na čekanju da je odobri Bela kuća zbog poverljivih informacija, napisao da je Tramp želeo da zamrzne vojnu pomoć Ukrajini, dok njene vlasti ne sprovedu istragu protiv njegovog političkog oponenta DŽoa Bajdena.

Bolton je izrazio spremnost da svedoči, ako dobije obavezujući poziv od Kongresa.

Ruski "Krasnopolj" stigao u Siriju! Više o tome OVDE.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA