Najnovije

NOVI MASAKR SAUDIJSKIH SNAGA U JEMENU: Spremali veliku ofanzivu, a onda upali u zasedu Huta! (VIDEO)

Krvava kampanja koju je saudijski režim pokrenuo protiv Jemena sledećeg meseca ući će u svoju šestu godinu, ali Rijad nije postigao svoje ciljeve zbog otpora jemenskih boraca, koji su ne samo uspešno reagovali, već i naneli značajnu štetu saudijskoj ratnoj mašini.

Huti iz Jemena (Foto: Jutjub)

Dana 25. januara jemenske trupe i savezničke milicije Huti pokrenule su veliku ofanzivu kodnog naziva Bunian Al-Marsus kako bi se ozbiljnije pozabavile agresijom saudijskih snaga koja je ciljala na glavni grad Sanu. Jemenski kontranapad ne samo što je sprečio planiranu saudijsku ofanzivu, već je i oslobodio sva područja okruga Nihm u provinciji Sana. Ogromnu operaciju podržale su bespilotne letelice "nepoznate tehnologije".

Al-Masirah jemenska televizija, pozivajući se na jemenskog generala Jahiu Sarija, precizirala je da je operacija Bunian Al-Marsus dovela do oslobađanja velikih područja u severnoj provinciji Javf i u centralnoj provinciji Marib. Jemenska vojska zaustavila je važnu ofanzivu saudijskih militanata na glavni grad Sanu.

Tokom konferencije za štampu, Sari je dodao da su jemenske snage očistile 2500 kvadratnih kilometara teritorije od kandži osvajača. Snage Jemena su takođe uspele da zarobe desetine tenkova, oklopnih vozila, vojnih vozila, topova i skladišta oružja, dodao je on.

Jemenska odbrana i njihovi saveznici oborili su izviđački avion saudijske koalicije na nebu iznad oblasti DŽizan, koja graniči sa Saudijskom Arabijom. Sari je rekao da je najmanje 1500 vojnika saudijske koalicije "eliminisano", a još 1830 je ranjeno u operaciji. Jemenske snage zarobile su još 170 ljudi, dodao je on.

Operacija je počela 30. januara i dovela je do uništenja 17 neprijateljskih bataljona, dodao je jemenski komandant. General Sari tvrdio je da su najmanje 41 vazdušni napad izvršili u masovnoj operaciji jemenskih borbenih bespilotnih letelica, a sve udare su izvele saudijske snage u Jemenu i Saudijskoj Arabiji.

Prema izveštaju, jemenske snage su izvršile i 21 raketni napad na ciljeve poput aerodroma DŽizan i Najran, dve južne provincije Saudijske Arabije i Abhu, glavni grad saudijske provincije Asirija. Raketni napadi pogodili su i naftne objekte Saudi Aramco, koje su jemenske rakete i bespilotne letelice napale prošle godine. Jemenske snage preuzele su kontrolu nad velikim oblastima u okrugu Nihm, provinciji Sana i provinciji Javf.

"Patriotsko raspoloženje plemena u Maribu i Javfu i plemenu Nihm uveliko je doprinelo oslobađanju oblasti Nihm blizu Sane, Mas'zara u Maribu i Al-Mutun, Baraš i Safar u Javfu, kao i većine oblasti Madakal u Ma'rib, Kail i Al-Kalk in Jav. Put do Hazam, koji uključuje glavni grad provincije Javf, predstavlja sukobljeno područje, kao i neki dijelovi okruga Al-Kail i Madakal u Maribu. Naše snage su ojačale isturene položaje u blizini grada Maribo i zarobile velike količine vojnog materijala, uključujući teško i srednje oružje. Neprijatelj je imao preko 1500 mrtvih i 1830 ranjenih. Imamo i stotine zarobljenika “, rekao je general Sari, a nakon toga televizija Al-Masirah izvestila je o jednom od najvećih poraza saudijske koalicije od početka rata u Jemenu.

Preko 100 vojnika ubijeno! Mali i slabi Huti razbili velike i moćne Saudijce! Više o tome OVDE.

Izvor: logicno.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA