Najnovije

Između Rusije i Zapada je provalija – to su dve suprotstavljene civilizacije

Ne može se razumeti suprotstavljenost Zapada i Rusije, ako se ne shvati suština tog antagonizma. Dubokog antagonizma, koji je u samoj srži dve suprotstavljene civilizacije.

Ilustracija (Foto: Pravda)

Piše: Mihail Smolin

Koreni tih razlika nalaze se, pre svega, u religioznom pogledu na svet, koji formira stereotipe ponašanja tih civilizacijskih zajednica, uključujući i ponašanje političara.

Upravo je papizam, koji se otrgao od hrišćanske civilizacije, rodio Zapad, odnosno pretvorio (jedno od značenja latinske reči – reformatio) narode bivše Zapadne Rimske Imperije – u Evropu (ili šire – u Zapad), kao svet utemeljen na racionalizmu i humanizmu.

I kao što je ispravno Nikolaj Danilevski kritikovao krajnje šematizovan istorijski proces Vladimira Solovjova, Istok nije uvek bio suprotstavljen Zapadu. U Starom svetu nisu postojali ni Zapad ni Evropa. Postojao je samo Istok.

Egipat, Vavilon, Grčka, pa čak i Rim, nisu bili ni Evropa ni Zapad.

Zapad se pojavio kao posledica religiozne emancipacije (prekida zavisnosti) od Pravoslavnog Istoka. A zatim je u svojoj istoriji Zapad permanentno nastavljao unutar sebe daljnje reformacione raskole u pogledima na svet.

I tako je katolički reformizam, kao reakciju, izazvao protestantski reformizam.

Crkvenu sabornost Pravoslavnog Istoka rimokatolicizam je u svom razvoju emancipovao do apsolutizma jednog čoveka – pape, a protestantizam je proširio apsolutizaciju jednog čoveka na svakog pojedinca, koji je i postao „obogotvorena“ mera svih stvari u savremenom humanizmu.

Upravo ta evropska pseudoreligioznost, sa raznovrsnim odstupanjima od Hrišćanske istine, stvorila je između nas i njih praktično neprelaznu liniju nerazumevanja i suprotstavljanja…

Američki helikopter Bell 360 “uništio” ruski protivvazdušni sistem S-400. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA