Poznati britanski kuvar DŽejmi Oliver savetuje da iscedite sok klementine i limete, dodate štap vanile i lovorov list, pomešate sa vinom, zagrejete i uživate! On smatra da je njegova verzija kuvanog vina poput Božića u čaši koji se ne sme propustiti.
- To je predivno slavlje svih božićnih začina poput zvezdastog anisa, cimeta i muskantnog oraščića. Ako imate neki začin koji obožavate, a nije nužno zimski, slobodno se poigrajte sa ukusima jer nećete pogrešiti - savetuje DŽejmi Oliver.
Sastojci:
2 boce crnog vina,
2 klementine,
limeta,
300 g šećera,
6 klinčića,
štapić cimeta,
štap vanile,
3 lovorova lista,
muskantni oraščić,
2 zvezdasta anisa
Priprema:
Sipajte u lonac šećer, koru i sok limete i klementina. Dodajte sve začine. Zalijte s onoliko vina da prekrije šećer i kuvajte dok smesa ne postane sirupasta. Nakon desetak minuta dodajte ostatak vina.
Slobodno eksperimentišite sa ukusima
Da se sa začinima u kuvanom vinu može eksperimentisati, slaže se i poznata britanska kuvarica Nigela Lovson. U lonac s crnim vinom obvezno dodajte pomorandžu, cimet, zvezdasti anis, med, ali i šoljicu jakoga crnog čaja i malo tamnog ruma. Nigela smatra da na ovaj način kuvano vino dobije poseban ukus.
Recept za neobični čokoladni čizkejk koji se ne peče pročitajte OVDE.
Izvor: 24sata.hr