Najnovije

ŠIPTARIMA SE CRNO PIŠE! Ili kompromis o taksama ili pada prištinska vlada!

Ako vladajuća koalicija Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova, Aljbin Kurti i Isa Mustafa, ne postignu dogovor o hitnom i bezuslovnom ukidanju taksi na srpske i proizvode iz BiH, u skladu sa zahtevom SAD, analitičari ne vide rešenje za njen opstanak na vlasti, piše portal RTK pozivajući se na političke analitičare.

Bil Klinton (Foto: Jutjub)

Analitičari smatraju da funkcionisanje prištinske vlade zavisi od kompromisa po pitanju te mere, a celu situaciju, kako se navodi, vide kao posledicu pritiska SAD da ona bude ukinuta odmah i bezuslovno.

Iako se ranije tvrdilo da Samoopredeljenje i DSK imaju sporazum i kada je reč o taksama, njihovi stavovi su sada različiti.

Ta činjenica, uz pritisak SAD i upozorenje o mogućem povlačenju američkih trupa sa kosovske teritorije, kao i obustavljanje finansiranja i realizacije nekih projekata mogla bi da dovede do pada aktuelne vlade Aljbina Kurtija.

Analitičar Artan Muhakhiri rekao je za Radio Kosovo da Priština ne sme biti izolovano i da je potrebno da Kurti ponudi alternativu koja bi bila prihvatljiva za SAD.

- Sada smo u blokadi jer su stavovi između dve vladajuće stranke napeti i konfliktni. Ono što premijer Kurti treba da uradi jeste da bude proaktivan, da ima ponudu za izlazak iz ove blokade, da ima alternativu, koja mora biti prihvatljiva i za SAD, koje zahtevaju da takse budu ukinute bez uslovljavanja reciprocitetom. Izolacija Kosova nikako ne bi smela da se dogodi - rekao je Mudžahiri.

Ukoliko ne dođe do promene trenutnih odnosa u vladajućih kolaciji, Muhadžiri predviđa pad aktuelne prištinske vlade, kao vrlo verovatan.

- Kurti mora da napravi kompromis ako želi da nastavi svoju vladavinu - rekao je.

Ekspert za politička pitanja, Faton Abdulahu, kaže da DSK treba da uslovi svoj ostanak u vladi na određeni rok.

- Ako je pristup DSK da pomogne Trampovoj administraciji u evroatlantskoj agendi ozbiljan ono što bi DSK još danas trebao da učini je da uslovi svoj ostanak u vladi ukidanjem taksi. Dakle, da odredi vremenski okvir za ukidanje taksi, a ako se u tom roku to ne dogodi, napusti vladu - rekao je Abdulahu.

Primećuje, međutim, da DSK to ne čini, iako se, kako kaže Abdulahu, zakinje da više drži do prijateljstva sa Amerikancima, nego ostanak u vladi.

Abdulahu smatra da je u pitanju pokušaj DSK da produži opstanak aktuelne vlade tokom koje će Kurti pojačati protivljenje zahtevima SAD.

S druge strane, ističe, opozicija je podeljena po pitanju taksi.

Alijansa za budućnost Kosova, Ramuša Haradinaja, i dalje insistira na tome da ta mera ne treba da bude ukinuta dok Beograd ne prizna kosovsku nezavisnost, dok Demokratska partija Kosova, Kadri Veseljija, zahteva njeno hitno i bezuslovno ukidanje.

Vučić je bio izdajnik i 90-ih! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA