Najnovije

OGLASILA SE MITROPOLIJA: "Odloženi pregovori sa Milogorcima! Ništa u životu ne biva bez Božijeg dopuštenja! Tako je i sa novim virusom"

Pregovori ekspertskih timova Vlade i Episkopskog Saveta Srpske pravoslavne crkve (SPC) povodom Zakonom o slobodi veroispovesti, koji su trebalo da budu nastavljeni sutra, odloženi su zbog situacije u vezi sa koronavirusom, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko primorske (MCP).

Mitropolit Amfilohije (Foto: Jutjub)

Iz Mitropolije su kazali da su dobili informaciju od Vlade da se zbog novonastale situacije u vezi virusa Covid 19 pregovori ekspertskih timova odlažu.

"S obzirom da se radi o vanrednim okolnostima shvatamo i prihvatamo razloge odlaganja", naveli su iz MCP.

Oni su rekli da ih, poverenje koje je naročito narušeno poslednjih nekoliko meseci, obavezuje da ponov jasan stav kada je u pitanju "diskriminatorni Zakon".

"Govorimo i u ime stotine hiljada nezadovoljnih građana koji su već tri meseca u veličanstvenim litijama jasno saopštili da ne pristaju na bezakonje i otimanje svetinja saopštivši da ovaj i ovakav Zakon je u spornim odredbama neprihvatljiv i neprimenljiv", istakli su iz MCP.

Prema njihovim rečima, to je razlog zašto žele da razgovaraju isključivo o njegovoj promeni a ne primeni.

Iz Mitropolije su apelovali na sve državne organe da se uzdržavaju od svake vrste primene ili pripreme za primenu Zakona o slobodi veroispovesti.

U MCP smatraju da bi se svaki jednostrani potez vlasti i eventualna zloupotreba u ovim vanrednim uslovima, negativno odrazila na dalji tok pregovora i udaljila od svakog kompromisa i valjanog dogovora.

Oni su poručili da ostaju spremni i otvoreni za nastavak pregovora na ekspertskom nivou čim se okolnosti promene budno prateći sve što se dešava u vezi sa spornim Zakonom.

"Zbog nekih nedobronamernih medijskih komentara, koristeći i ovako ozbiljnu situaciju u borbi protiv Crkve, želimo da upoznamo javnost da su crkvene aktivnosti svedene na minimum, poštojući preporuke nadležnih institucija", navode iz Mitropolije.

Iz MCP su podsetili, da su molitvene litije privremeno obustavljene odmah nakon izricanja mera o zabrani javnog okupljanja.

Prema njihovim rečima, sledeći odluke i preporuke, doneta je odluka da Cetinjska Bogoslovija obustavi nastavu i raspusti sve đake kućama.

Kako su naveli, obustavljeni su časovi veronauke, probe horova i zakazanih predavanja, tribina i manifestacija, a preko crkvenih medija se svakodnevno vernici informišu o merama opreza.

"U tom smislu smo, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, obezbedili i gostovanja epidemiologa i ostalih stručnjaka iz ove oblasti", kazali su iz MCP.

Ocenjuje se da sve to pokazuje da Crkva svoje aktivnosti prilagođava aktuelnom stanju u Crnoj Gori i svetu apelujući na savestan i odgovoran odnos svakog vernika.

"Predanje i iskustvo Crkve nas uči da ništa u životu ne biva bez Božijeg dopuštenja. Tako je i sa novim virusom", naveli su iz Mitropolije.

Oni su rekli da svako iskušenje pa i ovo, podseća da "smo ipak samo ljudi, slabi, podložni bolestima i smrti koje dolaze kao posledica pale ljudske prirode".

"Zato je prisustvo Crkve u tom palom svetu spasonosno i lekovito jer nam u njoj Bog daje isceljenje upravo te i takve prirode, darujući čoveku celosno zdravlje i duhovno i telesno", kazali su iz MCP.

Mitropolija je u danima pojačanih iskušenja pozvala sve vernike na još usrdniju molitvu i post kako bi paniku i strah zamenili vera i nada.

Iz MCP navode da su njihove molitve upućene i za lekare koji se danonoćno nesebično trude žrtvujući se na bogoliki način da pomognu onima kojima je to potrebno.

"Za pomoć prizivamo njihove kolege, svetitelje-lekare koji su kroz vekove ljude lečili i od telesnih i od duhovnih bolesti. Šaljemo blagoslov Gospoda našega Isusa Hrista istinskog lekara duša i tela naših da nas sačuva od svakog zla, bolesti i mržnje i da nas sve u ove dane posta vrati na put pokajanja, praštanja i ljubavi", poručili iz MCP.

Pročitajte OVDE kako je Amfilohije nadmudrio Milogorce.

Izvor: Vijesti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA