Najnovije

"ZARATILI": Kina proteruje novinare tri američka lista!

Kina je oduzela akreditacije novinarima tri američka lista, produbljujući oštar sukob oko korona virusa na relaciji Vašington-Peking, javlja Rojters.

Ilustracija (Foto: pixabay. com)

Novinarima “NJujork tajmsa”, “Volstrit žurnala” i “Vašington posta” Peking je opozvao akreditacije, koje su im bile izdate do kraja godine, zatražio da vrate dozvole za rad u kontinentalnoj Kini, Hong Kongu i Makau. Osim toga, Peking je zatražio od ova tri lista, kao i od dopisništva “Glasa Amerike” i “Tajm” magazina da u pisanoj formi nadležnim službama predaju podatke o broju zaposlenih, operacijama i nekretninama u Kini, kao i finansijske izveštaje.

Kineske vlasti su saopštile da je u pitanju recipročna mera uvedena zbog američkih restrikcija kineskim novinarima.

“Ovo je neophodna i recipročna kontramera kao odgovor Kine na nerazumam pritisak s kojim se suočavaju kineski mediji u SAD”, navodi se.

Vašington je ranije ovoga meseca najavio smanjenje broja kineskih državljana koji na teritoriji SAD rade za kineske državne medije sa 160 na 100. Najnovija odluka kineske vlade doneta je u jeku uzajamnih optužbi Vašingtona i Pekinga povodom korona virusa. Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je u Vašingtonu da će današnja odluka Pekinga uskratiti i svet i kineski narod za informacije u teškom i izazovnom periodu obeleženom pandemijom korona virusa.

Osuda

Rukovodstva tri američka lista su takođe osudila odluku kineskih vlasti.

-Kina pravi veliku grešku koja je vraća unazad i isključuje je iz najuticajnijih svetskih novinskih organizacija - izjavio je glavni urednik “NJujork tajmsa” Din Baket.

Mat Mari, glavni urednik “Volstrit žurnala”, usprotivio se mešanju države u slobodu štampe bilo gde u svetu.

Pročitajte OVDE   kakav su to dokaz našli Kinezi.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA