Najnovije

HRVATI LOVE SVE KOJI POBEGNU IZ SAMOIZOLACIJE: Ekran zacrveni čim zaraženi uđe

Ako osoba koja ima rešenje o samoizolaciji u Hrvatskoj dođe na šalter policije po, na primer, novu ličnu kartu, službeniku će se odmah po unošenju podataka ekran "zacrveniti", i pokazaće da je reč o prekršiocu, prenosi 24sata.hr.

Hrvatska policija (Foto: Jutjub)

Policija će odmah prekršioca vratiti u samoizolaciju, a Državni inspektorat mu naplatiti prvu kaznu od 8.000 kuna. Od subote i apoteke mogu da razotkriju prekršioce, ali bi sistem "crvenog ekrana" tj. evidentiranja prekršioca mogle uvesti i sve druge institucije u kojima se on pojavljuje s ličnim podacima. Iz Nacionalnog stožera civilne zaštite već su najavili niz mera kojima će ih identifikovati.

IT stručnjaci kažu da je uvođenje “crvenih ekrana” i u druge službe tehnički jednostavno izvodljivo, a ministar zdravlja Vili Beroš potvrđuje da bi takvo nešto trebalo biti uvedeno i drugde, osim u MUP-u i u apotekama.

Na primer, ako prekršilac dođe na šalter banke, ili podiže novac na bankomatu, gde su postavljene i kamere, podatak bi mogao ići u Državni inspektorat, koji bi ga onda kažnjavao.

Kako pojašnjavaju IT stručnjaci, to ne bi značilo da bi službenik na šalteru banke mogao videti da neko ima rešenje o samoizolaciji nego bi podatak samo otišao u sistem. U tim bi slučajevima Državni inspektorat naknadno kažnjavao prekršioca. Upozorenje o tome da osoba ima rešenje o samoizolaciji na ekranu sad videti mogu samo službenici MUP-a na šalterima, i apotekama. Apoteke su samo u četvrtak i petak, preko recepata s kojima su došli, otkrile 50 prekršilaca, kaže predsednica Hrvatske lekarske komore Ana Soldo.

Kako dodaje, pacijenti s receptima čine tek 20 posto onih koji dolaze u apoteke pa se postavlja pitanje koliko je onda zaista prekršilaca u apotekama bilo, kao i na ulici.

Od juče zato svako u apoteci prvo mora da pokaže zdravstvenu knjižicu, preko čijih se podataka onda i vidi ima li neko rešenje o samoizolaciji. Ako ima, unosi se prijava. Kazna za onoga koji drugi put izađe iz samoizolacije je, podsetimo, 30.000 kuna, za treći put 60.000, a četvrti 120.000. Prema pisanju nekih medija, već ima recidivista, onih koji su ponovili prekršaj.

Na pitanje bi li trebalo kažnjavati i one koji ne prijave sve svoje kontakte, a zaraženi su, ministar Beroš takođe odgovara potvrdno pa je za očekivati i da će se to promeniti. Neprijavljivanje svih s kojima je zaraženi bio sad prolazi bez kazne, u sivoj je zoni.

U Hrvatskoj je do juče u podne mera samoizolacije bila određena za 14.134 ljudi. Koliko je među njima prekršioca, službeni podaci ne kažu, osim da su “kršenja česta”, kako stoji na Vladinoj veb stranici o korona virusu.

Nacionalni stožer doneo je još neke mere kako bi se sprečili socijalni kontakti - policija već helikopterima nadleće velike šetnice poput zagrebačkog nasipa i Bundeka, zabranjuje se bilo kakvo grupisanje na javnim površinama, i preporučuje ostanak u kući u što većoj meri. Vani treba izlaziti samo ako je to nužno potrebno.

I poslodavci su, na preporuku Stožera, grupisali zaposlene kako bi radili odvojeno, neki su, poput Kraša, radnike poslali na kolektivni godišnji odmor. Venčanja i sahrane smeju da budu organizovane samo u krugu najuže porodice, uz nadzor službene osobe, i ako niko nema respiratorne simptome. Zatvorena su dečja i sportska igrališta.

Otkriveni novi simptomi koronavirusa. Više o tome OVDE!

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA