Najnovije

DOGOVOR SA ERDOGANOM JE PROPAO: Rusija nastavlja vojne operacije protiv proturskih snaga u Siriji

Ruski ultimatum dat Turskoj ističe, a Moskva je, zajedno sa Sirijom, spremna da nastavi vojne operacije protiv protuskih terorista u Idlibu i Alepu, uprkos sporazumima koji su prethodno sklopljeni između Moskve i Ankare.

Ruski avion (Foto: mil.ru)

Razlog za to je što Turska od zaključenja sporazuma ne samo da nije ispoštovala nijednu od dogovorenih tačaka, već je više puta prekršila uslove sporazuma.

Podsetimo da su 8. marta proturske snage u zoni deeskalacije Idliba 19 puta prekršile režim primirja. Ovu informaciju objavio je kontraadmiral Oleg Žuravlev, šef Ruskog centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji.

Prema ranijim izveštajima, Rusija je Turskoj dala ultimatum zbog situacije u Idlibu. Konkretno, od Ankare se tražilo da odmah obezbedi prolaz duž autoputa M4 za zajedničke rusko-turske patrole.

U saopštenju ruskog Ministarstva odbrane datog 16. marta navodi se da je turskoj strani dato dodatno vreme da preduzme mere za neutralisanje terorističkih grupa i obezbeđivanje sigurnosti zajedničkog patroliranja autoputem M4.

Međutim, Turska nije preduzela nikakve mere, uključujući trenutnu situaciju u kojoj su militanti i teroristi ponovo blokirali rusku vojnu patrolu.

Štaviše, suprotno uslovima za povlačenje turskog oružja, Ankara nastavlja da u Siriju prenosi artiljerijsku opremu, sisteme MLRS, protivraketne sisteme, tenkove i municiju za teroriste, što samo doprinosi eskalaciji situacije u regionu.

Prema objavljenim podacima, Rusija je postavila uslov Turskoj i militantima – da obezbede pristup autoputu M4 pre kraja ovog meseca.

Ali, s obzirom na činjenicu da su teroristi pokušali da unište ruski vojni konvoj, minirali su autoput i blokirali ga ogromnim rovovima, a Turska, zauzvrat, nije preduzela nikakve mere, ruska vojna avijacija obeležiće početak sledećeg meseca snažnim vazdušnim napadima.

Putin ima novog neprijatelja koji mu kvari planove! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA