Najnovije

AMERIKANCI PONOVO TRAŽE DA SRBIJA PRIZNA LAŽNU DRŽAVU KOSOVO: "Nema tajnog sporazuma, ali dijalog mora da dovede do..."

Specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer još jednom pozvali kosovske vlasti da u potpunosti ukinu takse.

Ričard Grenel je navodno smenio Kurtija (Foto: Jutjub)

Na vanrednoj sednici kosovske skupštine izglasano je nepoverenje vladi Aljbina Kurtija, manje od dva meseca od njenog formiranja.

"Sjedinjene Države stoje uz narod Kosova. Pohvaljujemo kontinuirane napore zdravstvenih radnika i ostalih koji naporno rade, sa velikim rizikom, da smanje napredak Kovida-19 na Kosovu. U ovo doba nesigurnosti, pozivamo kosovske lidere da se pridržavaju kosovskog Ustava i vladavine zakona. Opredeljeni smo da sarađujemo sa bilo kojom vladom koja je formirana kroz ustavni proces", navodi se u saopštenju.

Kosovski lideri se pozivaju još jednom da u potpunosti ukinu takse, za koje Grenel, Kosnet i Palmer, veruju da štete ljudima na Kosovu "ometajući regionalnu saradnju protiv Kovida-19, uključujući i odlaganje ulaska potrebnih zaliha na Kosovo i ometajući ekonomski rast".

"Želimo da razjasnimo da ne postoji nikakav tajni plan za razmenu teritorija između Kosova i Srbije, kao što su neki spekulisali. Specijalni izaslanik predsednika Ričard Grenel nikada nije video niti raspravljao takav plan. Fokusiranje američke vlade na podržavanje nedavnih sporazuma o ponovnom uspostavljanju vazdušnog, železničkog saobraćaja i auto-puta između Kosova i Srbije ima za cilj poboljšanje ekonomije i stvaranje ekonomskog momentuma", navodi se u saopštenju.

Na kraju, zvaničnici SAD kažu da veruju da će ovaj momentum "dati novu energiju procesu dijaloga koji bi vodio uzajamnom priznavanju".

Pročitajte OVDE kako je Ričard Grenel uticao na politička dešavanja na KiM.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA