Najnovije

OPŠTE SLAVLJE U IRAKU, USPELI SU: Američka vojska napušta Mosul posle toliko vremena!

Sa svoje dve staze od 11.000 stopa (3.3528 km) sposobnim za poletanje najvećim američkim bombarderima i transportižerimama, baza Kajara Vest Eirfeld, udaljen oko 37 milja južno od Mosula, odigrala je ključnu ulogu u borbi protiv Islamske Države nakon što je 2016. ponovo zauzet sa ove terorističke tvorevine. Sada, SAD snage su započele proces napuštanja vazdušne baze, vrativši je iračkoj kontroli na ceremoniji u četvrtak.

CJTF-OIR (Foto: inherentresolve.mil)

„Kao rezultat uspeha ISF-a (iračke specijalne snage) u njihovoj borbi protiv Islamske Države, i u saradnji sa našim partnerskim snagama i vladom Iraka, CJTF-OIR (Kombinovane zajedničke snage) će preseliti i konsolidovati osoblje i opremu iz nekoliko iračkih baza tokom 2020. godine.“ Glasi saopštenje Kombinovane zajedničke snage (CJTF-OIR), dato u četvrtak 26.02.2020.

U saopštenju se ne pominje koliko je trupa bilo uključeno, ali prema informativnom listu koji je dostavio CJTF-OIR Ured za odnose sa javnošću, u bazi je bilo oko 800 ljudi, iračkih, američkih i francuskih. Francuska je ranije ove nedelje objavila da će svojih 100 vojnika biti povučeno iz Iraka usred pandemije Kovid-19.

U Iraku ima 7.500 koalicionih trupa, od kojih je 5.000 američkih.

U saopštenju se napominje da odlazak uključuje prenos oko 1,7 miliona dolara iračkim snagama, koji se uglavnom sastoje od objekata za svakodnevnu podršku poput praonica i kompresora za vazduh, ali i komunikacione opreme nepoznatih vrsta.

Američki predsednik Donald Tramp proglasio je Islamsku Državu poraženom pre skoro godinu dana kada je zaplienjena njegova poslednja teritorija na istoku Sirije, ali grupa je nastavila postojati u tajnosti, izvodeći periodične napade širom Sirije i Iraka i razgranavajući se u nove franšize u Avganistanu i zapadnoj Africi .

Koalicija dalje napominje da će „delovati sa manje mesta, ali ostaje posvećena pružanju podrške našim partnerima u njihovoj borbi protiv ID-a“.

"ISF sve više sprovodi nezavisne operacije u borbi protiv ID-a i odbrane njihove domovine, uključujući kampanju "Heroji Iraka" i "Pobeda volje” 2019.

Zanimljivo je da se u izjavi takođe navodi da „CJTF-OIR ostaje u Iraku na poziv vlade Iraka.“ Nakon vazdušnog udara u januaru u kojem su ubijeni zamenik komandanta iračkih narodnih mobilizacionih snaga (PMF) i osnivač Kataib Hezbolah Abu Mahdi al-Muhandis, zajedno sa zapovednikom iranskih snaga Kudsa, general Kasem Sulejmani u Bagdadu, irački parlament zatražio je od američkih snaga da napuste zemlju.

Vašington je to odbio, a usledili su ogromni protesti kao i novi napadi militanata na američke baze. PMF su formirani kao deo iste borbe protiv ID-a, koji je od 2014. do 2017. zauzeo severne delove Iraka, a Sulejmani je predvodio iranske i iračke snage u toj borbi, tako da su Iračani bili besni zbog njegovog ubistva.

Zašto su ruskog ministra odbrane pratili lovci Su-35S sa arsenalom raketa „vazduh-vazduh“ saznajte OVDE!

Izvor: Pravda

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA